EUR: 339,51 Ft
CHF: 319,41 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Béren kivüli juttatás

Kultúráért sem megy a szomszédba az Erzsébet-utalvány

Nem csak kenyérrel él az ember – tartja a mondás, és valóban, a napi rutinból való kiszakadás nélkül talán nem is élet az élet. A minőségi kikapcsolódás ugyanakkor nem olcsó mulatság, és bár szellemi értelemben frissességet ad, anyagi szempontokból viszont jókora terhet jelent. Ezt a gordiuszi csomót vágja át a Kultúra Erzsébet-utalvány.

Jövő januárban ünnepli második születésnapját az Erzsébet-utalványcsalád legfiatalabb tagja, a Kultúra Erzsébet-utalvány. A kékeszöld árnyalatú utalvány funkcióját tekintve hiánypótló, hiszen megjelenésével lehetővé vált az egyes kulturális rendezvények látogatása is a béren kívüli juttatások keretein belül.


cirkusz, elefánt, gyerekek (fotó: MTI)

Elefántháton is ülhetünk utalványért (fotó: MTI)

A kultúrautalvány birtokában a legkülönbözőbb programokra juthatunk el, így például múzeumokba, színházakba, cirkuszokba, de akár koncertekre, zeneművészeti elő­adásokra vagy kiállításokra is válthatunk belőle jegyet, vagy éppen a könyvtári beiratkozás költségeinek kiegyenlítésére is felhasználhatjuk. Vagyis az olvasás előtt végképp elhárultak az akadályok. A közművelődési tevékenységet folytató szervezetek által nyújtott kulturális szolgáltatásokra (ebbe a csoportba tartoznak az iménti példák is) mind belépőjegy, mind pedig bérlet váltható az utalvánnyal.

A munkavállalók kulturális kikapcsolódását a munkáltató éves szinten maximum 50 ezer forintos értékhatárig támogathatja csökkentett adózás mellett (ezen határ alatt összesen 35,7 százalékos a teher, ezt meghaladóan ugyanez már 50 százalék fölé nő). A dolgozók ennél is jobban járnak, hiszen számukra a kultúrautalvány 50 ezer forintig teljesen adómentes. Ez a juttatási forma ráadásul rendszeresen adható a foglalkoztató részéről.


A kibocsátó ezúttal is ‒ mint ahogy a sorozatunkban korábban bemutatott Étkezési, Ajándék, Iskolai és Sport Erzsébet-utalványok esetében is – a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, a forgalmazó pedig az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. A Kultúra Erzsébet-utalvány többféle címletben rendelhető, a minimális borítékérték pedig ezer forint. Az utalványok a rajtuk jelzett érvényesség idejéig, de legkésőbb a kibocsátás évét követő év december 31-ig használhatók fel az erre szerződött elfogadóhelyeken, kizárólag Magyarország területén.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.