2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Lázadás egy ausztráliai menekülttáborban

Lázadás tört ki hétfőre virradóra az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigeten, egy zárt menekülttáborban az egyik ott élő menedékkérő halálát követően. Sajtójelentések szerint a bentlakók átvették a létesítmény felett az ellenőrzést.

Az ausztrál bevándorlásügyi hatóságok elismerték, hogy “zavargások vannak” a nyugat-ausztráliai Perth városától 2650 kilométerrel északnyugatra található sziget bevándorlási központjában, és mint hangsúlyozták, dolgoznak a rend helyreállításán. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.


A helyi média arról is beszámolt, hogy a menekülttáborban élők a létesítmény több pontján tüzet gyújtottak, törtek-zúztak, és átvették az ellenőrzést, az őrök pedig elmenekültek.

A Radio New Zealand (RNZ) úgy tudja, hogy a táborban a lázadók gumibotokkal és rudakkal vannak felfegyverezve. Az egyik menedékkérő az új-zélandi rádióadónak azt mondta: a lázadás azután tört ki, hogy rábukkantak egy iráni származású kurd menedékkérő holttestére, aki előzőleg megpróbált megszökni a létesítményből. Egyelőre nem tudni, mi okozta a férfi halálát.

A karácsony-szigeti táborban élők már régóta panaszkodnak a rossz bánásmódra. Az idén májusban közzétett hivatalos adatok szerint az indiai-óceáni szigeten 149 bevándorlót tartanak fogva.

Az ausztrál kormány évek óta szigorú menekültpolitikát folytat, amelynek értelmében az országba embercsempészek segítségével, hajóval útnak induló menedékkérőket visszafordítják vagy azonnal valamely szigetre – a Karácsony-szigetre, illetve Naurura vagy Pápua Új-Guineába – szállítják. A kontinensre való beutazást megtagadják tőlük még akkor is, ha idővel menekültstátust kapnak. Tavaly óta azokkal az Ausztráliában már letelepedett külföldiekkel is így járnak el, akiket bűncselekményért elítélnek.

Kapcsolódó Cikkek