EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb XVII.kerület

Már tudják, hova?

Hetedikesek és nyolcadikosok lepték el a Vigyázó Sándor Művelődési Ház auláját és termeit múlt pénteken. A Bár tudnám, hova elnevezésű ifjúsági napon a kerületi és környékbeli iskolák nyújtottak segítséget a továbbtanulás előtt álló általános iskolásoknak.

Ki színesebb, ki egyszerűbb módszerekkel hívta fel a figyelmet saját intézményére. A gyerekek rengeteg papírral tértek haza. A sok fontos információ segíthet eldönteni, hol kezdjék középiskolai tanulmányaikat. Az egyes iskolák bemutatói, információi mellett a művelődési házban a különböző nyelviskolák előnyeit is megismerhették, önismereti kérdőíveket töltöttek ki, és pályázati tanácsadáson vehettek részt.


IFJÚSÁGI NAP Sulibörze a Vigyázóban (Fotó: Máté Krisztián)

Mindenkinek igyekeztek segíteni a sulibörzén (Fotó: Máté Krisztián)

Kíváncsiak voltunk, a fiatalok mennyire tudják már ilyenkor, mit is szeretnének kezdeni a jövőjükkel, melyik gimnáziumban vagy szakiskolában alapoznák meg felnőttkorukat, és ebben milyen szempontok fontosak.

– Voltak olyan iskolák, ahol közvetlenek voltak, és családiasnak éreztem a hangulatot az asztaluknál – mondta lapunknak a hetedikes Virág, aki nem ragaszkodik ahhoz, hogy mindenáron a kerületben maradjon az általános iskola után. – A lényeg, hogy jó legyen, de persze nem baj, ha közel van.


– Én a biológiát és a kémiát szeretem, ezért azt is nézem, mennyire erős az oktatás ezekből a tantárgyakból – vette át a szót barátnője, Zita, majd folytatták a kutatómunkát.

IFJÚSÁGI NAP Sulibörze a Vigyázóban (Fotó: Máté Krisztián)

Zitának és Virágnak lassan döntenie kell (Fotók: Máté Krisztián)

– Most döntöm el, mit is szeretnék igazán. Eddig úgy voltam vele, szakács leszek, de most elbizonytalanodtam, mert pár iskola nagyon megfogott – mondta Imi, akit lehet, hogy az informatika elcsábít a konyhától. – Anyuék sem szeretnék, hogy szakács legyek – tette hozzá kicsit szomorúan.

– Állatorvos szeretnék lenni, tudom, ilyen gimi nincs, de az majd úgyis később jön csak. A szüleim támogatják ezt az ötletet, azt mondják, azzal jól lehet keresni, de sokat is kell hozzá tanulni. Azt nem nagyon szeretek, de valamit valamiért – mondta Alex nevetve.

IFJÚSÁGI NAP Sulibörze a Vigyázóban (Fotó: Máté Krisztián)

Alex és Imi nagy paksamétával távozott

Az egyik sarokban épp kérdőívet töltött ki a három hetedikes barátnő, Barbi, Dorottya és Vivien.

– Nemrég kitaláltam, hogy ornitológus akarok lenni – avatta be titkaiba lapunkat Dorottya, akinek fontos, hogy jövőbeli iskolája ne legyen túl messze. – Nem baj, ha nincs pont a XVII. kerületben, de ne legyen a város másik végén vagy a belvárosban.

Barbi szakközép és gimnázium között vacillál.

– Szeretek rajzolni, és a tesiórák is a kedvenceim, de hogy milyen irányba menjek, még nem tudom. Szerencsére még van egy évem kitalálni.

– Csak a gimnázium jöhet szóba. Néztem már a Szerb Antalt, a Corvin Mátyást és a Ráday Pált is az erősebb sulik közül – mondta nagyon határozottan Vivien. – Utána pedig a felsőoktatásban folytatnám. Anyáék szeretnék, ha a környező kerületeknél nem mennék messzebb. A XVI. és XVII. kerületiek mellett már néztem újpesti sulit is, de arról otthon gyorsan lebeszéltek.

IFJÚSÁGI NAP Sulibörze a Vigyázóban (Fotó: Máté Krisztián)

Barbinak, Viviennek és Dorottyának még van egy éve dönteni

A nap zárásaként délután a Balassi Gimnázium tanulóiból álló Ease of Breath adott koncertet, és slam poetrysek léptek fel a Vigyázóban.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.