2020. február 17., hétfő
Donát

Béren kivüli juttatás

Meglepetésnek is tökéletes az Ajándék Erzsébet-utalvány

A karácsonyi ünnepek közeledtével a vásárlási kedv is megnő, ezért is fontos észben tartani, hogy a szeretteinknek szánt meglepetéseket nemcsak pénzért lehet beszerezni, hanem például Ajándék Erzsébet-utalvány beváltásával is.

Januárban tölti be második életévét az Erzsébet-utalványcsalád harmadik tagja, az Ajándék-utalvány. A 2013-ban bevezetett utalvány rendkívül univerzálisra sikerült, hiszen szinte korlátlanul felhasználható műszaki cikkek, ruházati termé- kek megvásárlásán át akár egészségmegőrzésre is. Az utalványnak nem csupán ennyi az előnye, hiszen gyakran még a névértékénél is többet ér a hozzá kapcsolódó kedvezmények miatt, valamint adhatóságának nincs felső ha tára: a munkáltató bármekkora értékben biztosíthatja munkavállalója számára. Ez pedig különösen jól jön az év végi ajándékozásoknál.


ajoEnnek az utalványnak az adóvonzata is kedvező: alig több mint 51 százalékos teher vonatkozik rá. Ez azt jelenti, hogy a bérben történő kifizetéshez képest közel 30 százalékos megtakarítás érhető el így. Az Ajándék Erzsébet-utalvány rendszeres béren kívüli juttatásként, de akár alkalmanként is adható az egész év során. Különféle címletekben gyártják: az egyes megrendelői igényeknek megfelelően van 300, 400, 1000, 2000, de 5000 forintos címlet is. Fontos szabály viszont, hogy egy-egy boríték minimum 1000 maximum pedig 50 ezer forint értékben tartalmazhat Ajándék-utalványokat.

Az Ajándék Erzsébet-utalványt (a sorozatunk első elemeként bemutatott Étkezési Erzsébet-utalványhoz hasonlóan) a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány bocsájtja ki, felhasználni pedig kizárólag Magyarországon lehet: csaknem 20 ezer helyet tartanak nyilván, ahol elfogadják az ezzel való fizetést, vagyis az utalványok beváltása különösebb akadály nélkül megoldható. Csupán emlékeztetőül, az utalványok a rajtuk jelzett érvényességi időig, de legkésőbb a kibocsátás évét követő év december 31-ig használhatók fel.


 

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.