EUR: 338,26 Ft
CHF: 318,62 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Külföld

Megtartották Argentína első elnökjelölti televíziós vitáját

Megtartották Argentína történelmének első elnökjelölti televíziós vitáját helyi idő szerint vasárnap este, a “szembesítést” időnként agresszív beszólások tarkították.

A piacpártiként ismert jobboldali Mauricio Macrinak és ellenfelének, Daniel Sciolinak gyakran “süketek párbeszédébe” torkolló vitáját mintegy tíz argentin televíziós csatorna közvetítette élőben.


Daniel Scioli “az országot fenyegető veszélynek” nevezte Macrit és gazdaságpolitikai nézeteit, aki viszont azzal vádolta ellenfelét, hogy “hazudik” az argentinoknak, az eddigi kormánynak pedig azt vetette szemére, hogy eljátszotta Argentína hitelét, és ezzel megfojtotta a növekedést.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a Cambiemos (Változtatunk) nevű, a balközéptől a jobboldalig terjedő széles pártszövetség által támogatott Mauricio Macri, Buneos Aires polgármestere egyértelműen vezet a 2003 óta hatalomban lévő baloldali Front a Győzelemért (FPV) jelöltje, a Cristina Kirchner leköszönő elnök támogatta Daniel Scioli előtt. Scioli a Buenos Airest körülölelő, azonos nevű tartomány kormányzója.

Scioli, aki szoros vezetést szerzett az október 25-i első fordulóban, azóta esélyesből kihívóvá vált. Vasárnap este, akárcsak az elmúlt két hét során ismét az 1990-es éveknek a 2001-es válsághoz és államcsődhöz vezető gazdaságpolitikával azonosította ellenfelét.

Macri a vád ellen védekezve a megújulás mellett szállt síkra: “Ön a folyamatosságot választotta” – mondta Sciolinak. “Mi vagyunk az a változás, amelyre az argentinok vágynak.”

Az 1970-es évek eleje óta bevezetett választási reform óta most először van szükség második fordulóra az argentin elnökválasztáson, ezt november 22-én -tartják.

Kapcsolódó Cikkek