2020. február 18., kedd
Bernadett

Külföld

Migrációkutató Intézet: pontatlanok az EU-török csúcs elemzései

A Migrációkutató Intézet állásfoglalása szerint a sajtóban pontatlanul fogalmaznak a tegnapi EU-török csúcs eredményével kapcsolatos elemzések.
 
A kötelező betelepítési kvóta mint elképzelés, továbbra is él, a tegnapi megbeszélés eredménye csupán annyi, hogy Törökországból közvetlenül nem telepíthetők át menekültek olyan Uniós országba, amely ezt nem akarja.
 
Ettől teljesen függetlenül az Európába érkező menedékkérők központosított elosztására vonatkozó brüsszeli tervek változatlannak tűnnek.
A tegnapi uniós csúcs abból a szempontból sikeres volt, hogy mára már minden tagállam egyetért abban, hogy a mostani migrációs hullámot meg kell fékezni; a megoldás érdekében pedig biztató megállapodást sikerült kötni egy kulcsszereplővel.
Brüsszel, 2015. november 29. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (b) fogadja Ahmet Davutoglu török miniszterelnököt az Európai Unió és Törökország csúcsértekezletén Brüsszelben 2015. november 29-én. (MTI/EPA/AFP pool/Thierry Monasse)

Brüsszel, 2015. november 29.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (b) fogadja Ahmet Davutoglu török miniszterelnököt az Európai Unió és Törökország csúcsértekezletén Brüsszelben 2015. november 29-én. (MTI/EPA/AFP pool/Thierry Monasse)

Kapcsolódó Cikkek