2020. február 22., szombat
Gerzson

Külföld

Német alkancellár: nem szabad hibáztatni a keleti uniós tagországokat

A menekültek befogadása körüli vitában nem szabad erkölcsi alapon “ujjal mutogatni” az Európai Unió keleti térségének tagállamaira, de le kell folytatni a vitát, mert a menekültválság miatt minden eddiginél nagyobb a veszélye annak, hogy zátonyra fut az EU – mondta Sigmar Gabriel német alkancellár hétfőn.

Nemcsak az EU-hoz 2004 óta csatlakozott tagországok viszonyulnak “tartózkodóan” a menekültek befogadásához, hanem például Franciaország is, az Egyesült Államok pedig az eddiginél mindössze 10 ezerrel több szíriai menekültet kíván befogadni, holott Németországba egyetlen egy nap alatt érkezik 10 ezer menekült – emelte ki az alkancellár Berlinben, a régió és Németország gazdasági kapcsolatainak fejlesztésével foglalkozó német külgazdasági szövetség (Osteuropaverein der deutschen Wirtschaft) konferenciáján.


Azzal kapcsolatban, hogy a menekülthullámmal túlnyomórészt muzulmán vallású emberek érkeznek az EU-ba, Sigmar Gabriel elmondta: a csupán 25 éve demokráciában élő és jelentős nagyságú bevándorló népességgel nem rendelkező kelet-közép-európai országok megértéséhez figyelembe kell venni, hogy 25 évvel a második világháború után az akkori Nyugat-Németország társadalma is másként viszonyult volna egy olyan menekülthullámhoz, mint a mostani.

Ennek ellenére beszélni kell a menekültek befogadásáról, és a keleti uniós tagállamoknak tudniuk kell, hogy a válság annak az EU-nak a kudarcával fenyeget, amelytől nagyon sok támogatást kaptak. Azt is tudniuk kell, hogy Németországban erősödik az a vélemény, hogy nem helyénvaló elfogadni a támogatást, majd “elbújni”, amikor vállalni kellene közös felelősséget az EU sorsáért – fejtette ki a CDU/CSU konzervatív pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnöke.


Az osztrák belügyminisztérium hétfőn közölte, hogy december elsejétől léphet életbe, de visszamenőleges hatállyal már november közepétől érvényes lehet az új, szigorúbb menekültügyi eljárás Ausztriában.

A terv szerint az időszakos menekültstátust csak korlátozott ideig, az eddigi öt év helyett legfeljebb három évig biztosítanák. Ha ezek után már nem áll fenn a menekültkérelemre jogosító körülmény, kiutasíthatják a menekülteket az országból, ha viszont igen, akkor még két évig meghosszabbíthatnák a dokumentum érvényességét. Amennyiben ezek után sem javul az adott menekült anyaországában a helyzet, a státus határozatlan időre lenne biztosítható. Az esetleges családegyesítés érdekében a menekültnek jövedelmet, betegbiztosítást, valamint a család elhelyezésére alkalmas szálláshely rendelkezésre állását kell igazolnia.

Horvátországban hétfőn erősödött a migrációs nyomás, miután huszonnégy óra alatt 9500 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt – mondta Ranko Ostojic belügyminiszter hétfőn. A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban 309 578 migránst vettek nyilvántartásba. Vasárnap éjféltől hétfő 15 óráig 5907 migráns érkezett az országba.

Ostojic arról is beszélt, hogy napi négy szerelvény közlekedik majd Szerbia és Szlovénia között, amely legalább 6000 migránst enged be, továbbá enged ki az országból 24 óra alatt. A legfrissebb ljubljanai adatok szerint Szlovéniában október közepe óta 127 399 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Vasárnap 7611, hétfő 12 óráig újabb 3161 migráns lépte át a horvát-szlovén határt.

Ausztria déli részén hétfő késő délután csaknem háromezer migráns tartózkodott, szállításuk a nap folyamán zavartalanul zajlott a német-osztrák határ felé.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) hétfőn közzétett adatai szerint októberben rekordmennyiségű, több mint 218 ezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül. Ez eddig a legnagyobb létszám, amelyet egy hónap alatt mértek. Tavaly az egész évben is csak 216 ezer migráns – azaz az idén októberinél kevesebb ember – választotta a tengeri utat. Az idén 744 ezren vállalták a veszélyes átkelést Európába, és ennek során legalább 3440-en vesztették életüket.

Az UNHCR adatai szerint októberben a csónakokkal érkező menekültek többsége Görögországban kötött ki. Mindössze nyolcezren érkeztek Olaszországba. Tavaly ehhez képest a tengeri úton érkező 216 ezer menekült háromnegyede Olaszországon keresztül érte el az Európai Uniót, további háromezren pedig a szárazföldi utat választották.

Szintén hétfőn az afgán hatóságok közölték, hogy visszafogadják a Németországból kiutasított valamennyi afgán állampolgárt. Az afgán elnöki szóvivő szerint a kérdést nemrégiben megtárgyalta Asraf Gáni afgán elnök és Angela Merkel német kancellár is.

Hosszein Alemi Balkhi menekültügyi- és visszatelepítési miniszter egy minapi interjúban még azt mondta, Kabul nem ért egyet az afgán állampolgárok hazatoloncolását előirányzó német döntéssel. Később az afgán kormány közölte, hogy ettől függetlenül teljesíti nemzetközi jogi kötelességét, és visszafogadja az elutasított menedékkérőket. A kabuli kormány szerint idén már mintegy 120 ezer afgán hagyta el hazáját.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán Viktor: ambíciózus Európához ambíciózus költségvetés kell

  Orbán Viktor: ambíciózus Európához ambíciózus költségvetés kell

  Nem fogadható el, hogy négy nettó befizető ország, Ausztria, Hollandia, Dánia, Svédország – Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének 1,074 százalékról szóló ajánlatát elutasítva – továbbra is bruttó nemzeti jövedelmük (GNI) 1 százalékát fizetné be az uniós költségvetésbe.

 • Felminősítette Magyarországot a japán JCRA hitelminősítő

  Felminősítette Magyarországot a japán JCRA hitelminősítő

  A stabil államháztartási rendszert, az államadósság jelentős csökkentését és az eredményes gazdaságpolitikát kiemelve javította Magyarországra vonatkozó deviza- és forintadósság minősítését a Japan Credit Rating Agency (JCRA) intézet.

 • Hatalmas zavargások Ukrajnában! Nem akarnak koronavírusos betegeket a falu lakói

  Hatalmas zavargások Ukrajnában! Nem akarnak koronavírusos betegeket a falu lakói

  Kilenc rendőr megsebesült, és 24 embert őrizetbe vettek a hatóságok csütörtök este, amikor zavargásba torkollott a helybeliek tiltakozása egy kelet-ukrajnai településen amiatt, hogy a hatóságok falujuk szanatóriumában akarják elhelyezni el a kínai koronavírus-járvány gócpontjából, Vuhanból elhozott 45 ukrán és 27 külföldi állampolgárt.