EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Külföld

Ötszázszor bombáztak már az oroszok Szíriában

Csaknem ötszáz légicsapást mértek orosz harci repülőgépek az elmúlt két napban az Iszlám Állam (IÁ) állásaira Szíriában, megsemmisítettek egy nagy kőolaj-feldolgozó üzemet és olajtározót, amely a dzsihadista szervezet kezén volt – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Igor Konasenkov szerint a Latakia tartománybeli Hmeimim légitámaszpontról felszálló Szu-34 típusú nehéz vadászbombázók az Iszlám Állam “kalifátusának” központjától, Rakkától mintegy ötven kilométerre délre lévő kőolaj-feldolgozót, illetve a 15 kilométerre délnyugatra lévő nagy olajtározót, továbbá Deir ez-Zórnál lévő olajtartályokat semmisítettek meg.


Konasenkov emlékeztetett arra, hogy a Palmüra, Deir ez-Zór és Rakka tartományokban lévő olajlétesítmények az Iszlám Állam kezén vannak, és a szervezet leginkább az olaj eladásából finanszírozza magát (a Financial Times című napilapban nemrégiben megjelent elemzés szerint az olajcsempészet naponta másfélmillió dolláros bevételt jelent a dzsihadistáknak negyvenöt dolláros hordónkénti áron számolva).

A védelmi tárca szóvivője szerint az orosz gépek az elmúlt hétvégén összességében 141 bevetést végeztek, és 472 támadást hajtottak végre nyolc szíriai tartományban. A terroristák Deir ez-Zór, Rakka és Aleppó tartományokban szenvedték a legnagyobb veszteségeket.


A szíriai hadsereg és a vele szövetséges milíciák elfoglaltak két várost az ország nyugati részén az orosz bombázásoknak köszönhetően – közölték ellenzéki és kormánypárti források. A szír állami televízió és a hadsereg is bejelentette, hogy a Homsztól délkeletre fekvő Mhín és Havvarin városokat a hadsereg vonta ellenőrzése alá és megölte ott az Iszlám Állam számos fegyveresét. Mindkét város az ország északi és déli részét összekötő fő autóúttól keletre és a Palmürát az ország nyugati részén fekvő városokkal összekötő, stratégiai szempontból fontos utak közelében fekszik.

Bassár el-Aszad szír elnök vasárnap egy kínai televíziónak adott interjúban azt mondta, hogy a kormánycsapatok “szinte minden fronton” előrenyomultak az orosz katonai beavatkozás kezdete, szeptember óta.

Az iraki polgári légi közlekedési hatóság hétfőn bejelentette, hogy a szíriai területek ellen a Kaszpi-tengerről intézett orosz légicsapások miatt felfüggesztik két észak-iraki kurd városba, Erbílbe és Szulejmáníjába irányuló repülőjáratokat.

Oroszország szeptember vége óta – Bassár al-Aszad szíriai elnök kérésére – hajt végre légicsapásokat, és támogatja a dzsihadisták ellen harcoló kormánycsapatokat. A Hmeimim támaszponton Moszkva több mint 50 harci repülőgépet és helikoptert állomásoztat, de a hadászati bombázók Oroszországból szállnak fel a támadásokra.

Hadászati bombázókat Oroszország múlt kedd óta vet be, miután a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a Sarm-es-Sejk egyiptomi üdülőhelyről felszállt orosz Airbus A321-es utasszállító repülőgép katasztrófáját terrorcselekménynek minősítette. A 224 ember halálát okozó merénylet elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán Viktor: ambíciózus Európához ambíciózus költségvetés kell

  Orbán Viktor: ambíciózus Európához ambíciózus költségvetés kell

  Nem fogadható el, hogy négy nettó befizető ország, Ausztria, Hollandia, Dánia, Svédország – Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének 1,074 százalékról szóló ajánlatát elutasítva – továbbra is bruttó nemzeti jövedelmük (GNI) 1 százalékát fizetné be az uniós költségvetésbe.

 • Felminősítette Magyarországot a japán JCRA hitelminősítő

  Felminősítette Magyarországot a japán JCRA hitelminősítő

  A stabil államháztartási rendszert, az államadósság jelentős csökkentését és az eredményes gazdaságpolitikát kiemelve javította Magyarországra vonatkozó deviza- és forintadósság minősítését a Japan Credit Rating Agency (JCRA) intézet.

 • Hatalmas zavargások Ukrajnában! Nem akarnak koronavírusos betegeket a falu lakói

  Hatalmas zavargások Ukrajnában! Nem akarnak koronavírusos betegeket a falu lakói

  Kilenc rendőr megsebesült, és 24 embert őrizetbe vettek a hatóságok csütörtök este, amikor zavargásba torkollott a helybeliek tiltakozása egy kelet-ukrajnai településen amiatt, hogy a hatóságok falujuk szanatóriumában akarják elhelyezni el a kínai koronavírus-járvány gócpontjából, Vuhanból elhozott 45 ukrán és 27 külföldi állampolgárt.