2020. február 22., szombat
Gerzson

Életmód

Prosztatatabu: beszélni kell róla!

prosztataA férfiak körében még ma is tabunak számítanak a prosztatabetegségek. Pedig nagyon is oda kell figyelni, és probléma esetén orvoshoz fordulni, sőt a megelőzést is érdemes időben megkezdeni.

A férfiak húgy-ivarrendszeri problémái között vezető helyet foglalnak el a prosztatabetegségek. A leggyakrabban gyulladás, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása és a rák fordul elő.


Mindhárom elváltozásra jellemző a gyakori éjszakai vizelés, vizeletürítési nehézségek, valamint a vizelés közben jelentkező csípő, égető érzés, hidegrázás. Fájdalom jelentkezhet a herezacskó mögött, és fájdalmas lehet az ejakuláció is. A prosztatagyulladásos betegnél a szexuális élet irritálhatja a prosztatát és késleltetheti a gyógyulást.

A tévhitekkel ellentétben prosztatagyulladás bármilyen életkorban előfordulhat, a leggyakoribb oka olyan baktériumfertőzés, amely a szervezet más területéről származik. Elsősorban a fogak, a mandulák és az arcüreg területéről támadja a prosztatát. A prosztata jóindulatú megnagyobbodása minden harmadik 50. életévét betöltött férfit érint. Ez akkor is problémákat okoz, hanem nem mutat rákos elváltozást. A megnagyobbodott prosztata a normális méretének akár többszörösére is növekedhet, összenyomhatja, illetve szűkítheti a húgycső átmérőjét.


A prosztatarák a férfiak körében a harmadik leggyakoribb rosszindulatú, daganatos megbetegedés. Ritkán fordul elő 60 évesnél fiatalabb férfiaknál. Mivel tünetei általában csak a legvégső stádiumban jelentkeznek, a korai szakaszban gyakran észrevétlen marad, és a kezelését csak akkor kezdik meg, amikor ez már nem sok eséllyel kecsegtet. A rendszeres urológiai szűrés során azonban már tapintással is egyértelműen azonosítható, ezért igen fontos, hogy a 45. életévüket betöltött férfiak legalább háromévenként megjelenjenek prosztataszűrésen.
A prosztatabetegségek megelőzésére igyunk sok folyadékot,  gondoskodjunk a teljes értékű, feldolgozatlan ételek fogyasztásáról, a cink és a telítetlen zsírsavak rendszeres beviteléről. Együnk több olajos magvat, tökmagot, diót, mogyorót, nyers zöldséget, gyümölcsöt, babot, borsót és barna rizst. Igyunk frissen préselt gyümölcslét. Kutatások szerint a fitoszterolt tartalmazó étrend növeli a vizeletürítést, ugyanakkor csökkenti a hólyagban maradt vizelet mennyiségét.

Érdemes viszont elkerülni a kávét, az erős teát és az alkoholt, különösen a sört, valamint a túl sok zsíros ételt, mert mindezek izgató hatásúak, és tanulmányok szerint összefüggnek a prosztatarákkal. Fontos a rendszeres testmozgás is.

Kapcsolódó Cikkek