EUR: 335,65 Ft
CHF: 316,01 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Külföld

Rendőri akciók és emlékezés Párizsban

Egyperces csenddel emlékeztek hétfő délben Franciaországban és a világ számos más országában a múlt pénteki párizsi merényletek áldozataira.

A hat helyszínen elkövetett merényletsorozatban, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet magára vállalt, a legutóbbi hivatalos jelentések szerint 129-en haltak meg, és több mint 350-en megsebesültek. Közülük 42 embert még mindig intenzív osztályon ápolnak, és többek állapota továbbra életveszélyes.


Hétfő délben Párizsban teljesen megállt az élet, a gyülekezési tilalom ellenére a République téren és a támadások helyszínein több százan emlékeztek. Francois Hollande államfő és kormányának több tagja a Sorbonne egyetemen hajtott fejet az egyetem diákjaival és tanáraival együtt az áldozatok emléke előtt, ugyanis többségük az egyetemista korosztályhoz tartozott.

A nemzetgyűlésben is az udvaron emlékeztek meg a képviselők, a kórházakban, iskolákban és minden közintézményben közösen hajtottak fejet a jelenlévők. A tömegközlekedés és a vasúti közlekedés is megállt egy percre, a rádiókban szünetelt az adás, a televíziók a megemlékezések képeit sugározták. A pályaudvarokon hangosbemondókon át mondtak köszönetet az embereknek a közös emlékezés után. Volt olyan hely, ahol az emberek spontán módon a francia himnuszt, a La Marseillaise-t is elénekelték.


Hasonló megemlékezések voltak számos francia városban. A világ számos más országában, illetve az uniós külügyminiszterek brüsszeli ülésén is egyperces csenddel emlékeztek az áldozatokra.

A rendkívüli állapot keretében hétfőre virradóra több francia településen végrehajtott razziákban 23 embert állítottak elő és 31 fegyvert foglaltak le, valamint 18 helyen találtak kábítószert Bernard Cazeneuve belügyminiszter elmondta, hogy a rendőrök és a csendőrök 168 házkutatást hajtottak végre. A rendkívüli állapot miatt a megyei prefektusok és rendőri vezetők bírói engedély nélkül rendelhették el ezeket a házkutatásokat, amelyek elsődleges célja a megelőzés, s nem a múlt péntek esti merényletek miatt indított nyomozás keretében történtek.

Lyonban fegyvereket foglaltak le, köztük egy rakéta-sorozatvetőt, golyóálló mellényeket, több pisztolyt és kalasnyikovot, valamint öt embert előállítottak. A Lyon körüli agglomerációban és Grenoble-ban mintegy 13 helyen volt házkutatás. Rendőrségi források szerint az őrizetbe vett személyek nem feltétlenül terroristák, hanem inkább olyan bűnözők, akik fegyverekkel kereskednek, s ezáltal kapcsolatban állnak a dzsihadista körökkel. Toulouse-ban öt embert vettek őrizetbe hétfőre virradó éjjel az ügyészség szerint, amely jelezte, hogy ennek az akciónak nem volt közvetlen köze a párizsi merényetekhez, hanem terrorelhárítási akciót indítottak a titkosszolgálatok. A toulouse-i házkutatások során egy fegyvert és kábítószert foglaltak le.

Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében hétfőn újabb rendőri akció volt, de ezúttal senkit sem tartóztattak le. Két ember ellen viszont terrorcselekményben és terrorszervezet tevékenységében való részvétel miatt vádat emeltek. Őket szombaton vették őrizetbe Molenbeekben, öt másik emberrel együtt, akiket azonban hétfőn szabadon engedtek. Szabadon távozhatott többek között Mohamed Abdeslam is, akinek a testvérét, Ibrahimot az egyik párizsi öngyilkos merénylőként azonosították.

Vaklármának bizonyult az a hétfői bombariadó, amely miatt az uniós intézményektől nem messze zártak le egy utcát Brüsszelben.

Az olasz hatóságok egy francia állampolgárt és egy fekete színű, Seat Ibiza típusú személyautót köröznek a Franciaországgal határos Piemonte tartományban. A feltételezések szerint a párizsi merényletek egyik elkövetőjéről lehet szó.

Őrizetbe vettek a szerb hatóságok szombaton a szerb-macedón határ melletti Presevóban egy szíriai férfit, akinek az adatai egyeznek annak a dokumentumnak a tartalmával, amelyet az egyik párizsi merénylő mellett találtak meg – jelentette a Blic című szerbiai napilap hétfőn.

Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter arról adott tájékoztatást, hogy hamis a párizsi merényletek egyik helyszínén talált szíriai útlevél.

A terrorista csoportok elleni összehangolt katonai beavatkozás, valamint a diplomáciai lépések szükségességéről beszéltek az Európai Unió külügyminisztereinek hétfői brüsszeli ülésére érkező politikusok. Kiemelték: a szélsőséges csoportok és azok vezetőinek felkutatása közös európai ügy.

Az Iszlám Állam (IÁ) hétfőn közzétett videoüzenetében arra figyelmeztetett, hogy a szíriai légicsapásokban részt vevő országok Franciaország sorsára fognak jutni. A dzsihadista szervezet egyúttal támadást helyezett kilátásba Washingtonban.

Kapcsolódó Cikkek