EUR: 336,92 Ft
CHF: 317,27 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Egyéb

Segítség, herpeszem van!

szájAz őszi-téli hónapok különösen kedveznek a herpesz terjedésének. A kellemetlen tünetek kialakulásáért a herpes simplex vírus tehető felelőssé, amely akár kisgyermek- vagy csecsemőkorban is szervezetünkbe kerülhet.

A megfertőződés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a tünetek is azonnal jelentkeznek: a lappangási időszak több év, de akár több évtized is lehet, míg a bőr feszülése és az apró hólyagocskák – legtöbbször az ajkakon, illetve a száj környékén – felbukkannak. A vírus cseppfertőzéssel terjed, a testi kontaktus (tüsszentés, csók, herpesszel fertőzöttek utáni pohárhasználat) bőven elég az átadásához, azonban a csekély testi érintkezést jelentő tárgyaktól, mint például a közös, de száraz törölköző, vagy az elmosott és öblített, de már száraz pohártól nem kell tartanunk, hiszen a herpeszvírusok a levegőben életképtelenek.


Persze más a helyzet a nedves törölközővel és azzal az ásványvizes palackkal, amely szájról szájra vándorol. Az, hogy konkrétan mi váltja ki a tüneteket, igen széles skálán mozoghat: a fizikai és szellemi stressz, a megfázás, az intenzív sport vagy az erős érzelmi megrázkódtatások is kirobbanthatják a herpeszt. Az őszi-téli hónapokban, influenzajárványok idején, amikor szervezetünk védekező rendszere amúgy is több külső támadásra számíthat, gyakoribb a megbetegedés.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.