EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Egyéb III.kerület IX.kerület X.kerület

Sorsukra várnak az óriás villamosok

Egy héttel azután, hogy a Száva utcai kocsiszínben bemutatták a világ leghosszabb villamosát, amely az 1-es vonalán fog járni, forgalombiztonsági okokból felfüggesztette a BKV a már átvett CAF Urbos 3-asok közlekedtetését, mivel az egyik jármű balesetet szenvedett.

Átadták az új CAF villamosokat, Száva kocsiszín, A világ leghosszabb villamosa (Fotó: Keresztesi Balázs)

A világ leghosszabb villamosa a Száva utcánál várja, hogy kifuthasson
(Fotó: Keresztesi Balázs)

 

Várhatóan a jövő tavasztól szállítják az utasokat Budapesten az 1-es villamos vonalán az 56 méteres CAF-szerelvények, amelyeknek a vezetését szimulátoron gyakorolják a villamosvezetők. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a pénteki bemutatón elmondta, az új, spanyol gyártmányú villamos a világon a leghosszabb, 86 ülőhelyes és egyszerre 345 ember utazhat rajta.


– A budapesti troli- és villamosközlekedés egyedülálló, hiszen évente 400 millió utasról van szó, ezért kiemelt fontosságú, hogy azok, akik felszállnak ezekre a járművekre, milyen színvonalon tudnak utazni – fogalmazott a Száva utcai kocsiszínben tartott sajtótájékoztatón Szeneczey Balázs, hozzátéve, eddig 34,7 milliárd forint értékben hívtunk le villamosokat egy uniós forrásból, 2016 végéig 47 villamos érkezik és még 77 lehívására van lehetőség.

Átadták az új CAF villamosokat, Száva kocsiszín, A világ leghosszabb villamosa (Fotó: Keresztesi Balázs)

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója és Bolla Tibor mutatta be az új villamost
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója szólt arról, hogy az első villamos 128 évvel ezelőtt, 1887. november 28-án kezdett közlekedni Budapesten. Az a jármű öt és fél méteres volt, a most bemutatott CAF-villamos hossza ennek a tízszerese. Annak idején a villamos egy kilométeres pályán közlekedett, az 56 méteres CAF-villamosok 16 kilométeren futhatnak majd.


elsővillamos

Az első budapesti villamos tízszer rövidebb volt a CAF-oknál

– Közlekedésbiztonsági és utasoldalról egyaránt fel kell készülni a világ leghosszabb villamosának üzembe állására a pilótáknak is – szögezte le Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. –Ezt szolgálja a szimulátor, melynek segítségével, valós környezetet szimulálva, kockázatmentesen tudják bejárni a villamosvonalat a vezetők. Ez lehetővé teszi azt is, hogy baleseti és vészhelyzeteket tudjanak modellezni.

Átadták az új CAF villamosokat, Száva kocsiszín, A világ leghosszabb villamosa (Fotó: Keresztesi Balázs)

Ezen a szimulátoron gyakorolhatnak a villamosvezetők, a monitorokon azt látják, amit a járművek ablakából
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A múlt héten két villamos ütközött a XI. kerületi Hengermalom útnál az 1-es vonalán: egy új típusú, hosszú CAF-tesztjárat hátulról beleszaladt egy másik szerelvénybe. A BKK tájékoztatása szerint a vasúti balesetek esetében eljáró Közlekedésbiztonsági Szervezet és a rendőrség is vizsgálatot indított, várhatóan igazságügyi műszaki szakértőt is bevonva.

A spanyol CAF cég a jármű tulajdonosaként kedden teszi meg a hivatalos bejelentést a próbafutásokra engedélyt adó Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, amely a további tesztek időleges felfüggesztéséről vagy részleges korlátozásáról is dönthet.

Modernebb otthont kapnak a villamosok

A BKK fejlesztésekbe kezdett a Száva és a Hungária kocsiszínben, hogy megfelelő körülmények között tudják tárolni a világ leghosszabb villamosait. – A folyamatban lévő kivitelezési munkák a CAF-villamosok üzembe állítását, illetve a Száva kocsiszín által kiszolgált vonalak (3-as, 42-es, 50-es, 52-es) menetrend szerinti közlekedését nem érintik – tájékoztatta a Lokált a BKK, hozzátéve, hogy a két kocsiszín fejlesztése előreláthatólag a jövő év elejére készül el.

Átadták az új CAF villamosokat, Száva kocsiszín, A világ leghosszabb villamosa (Fotó: Keresztesi Balázs)

Felújítják a Száva kocsiszínt, hogy méltó körülmények fogadják az új villamosokat, és persze hogy elférjenek
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Kapcsolódó Cikkek