2020. február 17., hétfő
Donát

Egyéb XXIII.kerület

Súlyos álmok: olimpiára készülnek az alagsorból

Ha valaki délután belép a Mikszáth Kálmán Általános Iskolába, gyerekzsivajt már nem hall, ellenben az alagsorból tompa puffanások zaja hallatszik fel egészen a folyosóig. A soroksári súlyemelők a kerület ezen pontján készülnek minden hétköznap Szűcs Endre vezetésével. A szerény körülmények ellenére az eredmények több mint ígéretesek. A fiatal tehetségek nemrég az országos bajnokságban a felnőttek között remekeltek.

Soroksári súlyemelők, Szűcs Endre edző (Fotó: Keresztesi Balázs)

Szűcs Endre a dicsőségfal mellett
(Fotó: Keresztesi Balázs)

– Több ez, mint egy edzőterem. Általában a súlyemelést nem a tehetősebb réteg választja, jobbára nehéz anyagi helyzetben lévő gyerekek járnak ide, ingyen. Sportolnak délutánonként, és jól érzik magukat ebben a közegben, ki tudnak szakadni a megszokott környezetükből – adott képet a teremben zajló foglalkozások többletértékéről Szűcs Endre, aki egy személyben intézi az egyesület minden ügyes-bajos dolgát. Az edző Kisújszálláson született és ott kezdett súlyt emelni. Két évtizeddel ezelőtt vágott bele a soroksári munkába. Ez idő alatt több mint ezer gyerek ismerkedett meg a sporttal, közülük több mint kétszáz országos bajnok lett öt sportágban, az egyesületben ugyanis a súlyemelésen kívül a szumóval, az erőemeléssel, a dartsszal és szabadidősportokkal is foglalkoznak. Legutóbb, az országos bajnokságon három tini versenyzője is dobogóra állhatott a felnőttek között, és még több érmet is begyűjthettek volna, ha finanszírozni tudták volna a szereplés költségeit. Endre lelkesen vezetett végig minket a kupákkal, oklevelekkel díszített termen, ahol a helyi fiatalok és az edző második (ha nem az első) otthona található.


– Sokkal többet tudnánk hozzátenni a kerület, a főváros, de még az ország sportjához is, ha helyünkre kerülnénk, elsősorban anyagilag. Nem panaszként mondom, mert én nagyon szívesen áldozok a gyerekekre, akik eredményeikkel és a felém sugárzott szeretetükkel mutatják ki a hálájukat. A legbüszkébb nem is a kupákra vagyok, olyat bárki nyerhet, hanem azokra a saját kezükkel készített ajándékokra, amiket tőlük kapok.

Elmondása szerint az arányok úgy néznek ki, ha elment gyereket toborozni tizenöt éve, abból kétszáz jelezte, hogy szeretne sportolni, ötven le is jött edzésre, öt megmaradt, egy pedig országos bajnok lett.


– Minden ingyen van, a tréningek, a versenyek. De úgy látszik, még ez sem elég motiváló. Ezek a fiatalok nem csak sportolnak, itt valódi közösség teremtődik. Ez az életmód, amit kínálunk, embert nevel belőlük.

Erika megverte a felnőtteket

Soroksári súlyemelők, Csipkés Erika (Fotó: Keresztesi Balázs)

Csipkés Erika már felnőtt magyar bajnoknak mondhatja magát
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Csipkés Erika, az idei U15-ös Európa-bajnokság nyolcadik helyezettje az országos bajnokságon a felnőttek 48 kg-os mezőnyét verte meg, úgy, hogy közben tizenhat (!) országos csúcsot is felállított.

– A nővérem, Bea is súlyemelő volt korábban, Endre bácsi pedig, amikor megtudta, hogy a húga vagyok, megkérdezte, nem akarok-e lejönni edzeni – mesélte Csipkés Erika, miként találkozott a sportággal. – Jó érzés erősnek lenni, az osztályban a fiúk előtt van is tekintélyem, és úgymond magamra vagyok utalva, hogy minél jobb eredményeket érjek el, ezek nagyon tetszenek benne.

Mint minden sportoló, Erika is olimpiai szereplésre vágyik.

– Ott minél jobban szerepelnék. A 2020-as játékokra már szeretnék eljutni. Harmincéves korig biztosan lehet ezt csinálni, de talán még tovább is.

Rendőrnő lesz belőle?

Soroksári súlyemelők, Rigler Fanni (Fotó: Keresztesi Balázs)

Rigler Fanninak ez csak ujjgyakorlat
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Erika legjobb barátnője, Rigler Fanni is remekelt, bronzéremmel tért haza a tatabányai országos bajnokságról. A tizennégy éves lány a 63 kg-osok között lett harmadik.

– Másodikos voltam, amikor a Mikszáthba jöttem, Erika és Endre bácsi lecsábítottak a terembe. Nem is sportoltam előtte semmit. Láttam, mekkora súlyokat emelnek a nagyok, és szerettem volna én is eljutni erre a szintre – mesélte az idei korosztályos Európa-bajnokság hetedik helyezettje.

Fanni is öt karikában gondolkozik, a továbbtanulás küszöbén pedig már azt is kitalálta, hol folytatná tanulmányait.

– Rendőr szeretnék lenni, el tudnám képzelni magam azon a pályán, de nagyon jó lenne kijutni az olimpiára. Ehhez még sok tapasztalatot kell gyűjteni, erre is nagyon jó volt, hogy részt vehettem az országos bajnokságon.

 A cukrász súlyemelő

Soroksári súlyemelők, Kerekes Gergő (Fotó: Keresztesi Balázs)

Kerekes Gergő olimpiai bajnok akar lenni
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Kerekes Gergő három és fél éve tagja Szűcs Endre csapatának, az idei felnőtt országos bajnokságon harmadik lett a 69 kg-osok között, egyúttal serdülő országos csúcsot állított fel.

– Taekwondóztam, kick-boxoltam, aztán a korábban súlyemelőként igen sikeresen versenyző nagybátyám hívott le a terembe, és megfogott az egész hangulata. Meg az is, hogy hatalmas súlyokat lehet emelni – összegzett a tehetség. – Itt elsősorban saját magamat kell legyőzni, ez nagyon tetszik. Kimegyek, és teljesen átszellemült állapotban megpróbálok minél többet emelni.

Célja az olimpiai bajnoki cím, nem tette alacsonyra a mércét.

– A tokiói olimpián 2020-ban szeretnék már ott lenni. A kulcs a fanatizmus és a rengeteg munka. Minden hétköznap itt vagyok a teremben, ez nagyjából tíz órát jelent hetente.

Gergő cukrásznak készül, és eléggé édesszájú.

– Nem mindig könnyű, de meg tudom állni, hogy ne egyek, mert muszáj kontrollálni magam, a súlyomat hozni kell a mérlegelésnél!

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.