2020. február 27., csütörtök
Edina

Budapest II.kerület

Szervátiusz Tibor Erdélyből jött a Csíksomlyó utcába

Szervatiusz Tibor Servátiusz Jenő díjak2

Szervátiusz Tibor a Szervátiusz Jenő-díjakkal

Szervátiusz Tibort a Nemzet Művésze címmel tüntette ki a Magyar Művészeti Akadémia. A Kossuth-díjas szobrászművész 1983 óta él a második kerületben, ahol új otthonra lelt. A pasaréti Páduai Szent Antal-plébánia kertjében található Rózsakerti Madonna is az ő keze munkája, a Gellérthegyen Szabó Dezső szobrát, Budafokon az 1956-os emlékművet láthatjuk a mestertől.

Szervátiusz '56-os emlékmű2

Szervátiusz Tibor 1956-os szobra a budafoki Városház téren

Szervátiusz 1977-ben települt át Erdélyből, kényszerűségből, a Securitate zaklatásai miatt. Előbb egy békásmegyeri panellakásban lakott, 1983-tól él a második kerületben.


Szervátiusz Tibor A Gellérthegyen lévő Szabó Dezső szobra (Fotó: Keresztesi Balázs)

Szervátiusz Tibor A Gellérthegyen lévő Szabó Dezső szobra 

– Amikor itt elkezdtem telket nézni, ezen a hegyen még alig volt ház, vad, természetes állapotában volt – mesélte. Kíváncsiak voltunk, vajon véletlen-e, hogy az utcát, ahol az erdélyi születésű szobrász él, éppen Csíksomlyó utcának hívják.

– Ez csak egy dűlő volt a nyolcvanas évek elején. Amint befejeztem az építkezést, kéréssel fordultam az akkori tanácshoz, hogy adjunk nevet az útnak, s javasoltam a Csíksomlyót. Elutasították, mondván, ez egy vallási jellegű név. Aláírásgyűjtésbe kezdtem. Itt lakott Sinkovits Imre és Kállai Ferenc, ők is aláírták a kérvényt s mások is. Újra beadtam, de évek teltek el, mire neve lett a dűlőnek – tudtuk meg Szervátiusz Tibortól, aki nagyon megszerette második otthonát és környéket.


– Amíg jobb fizikai állapotban voltam, s fiatalabb, állandó résztvevője voltam a pasaréti katolikus templom vasárnapi miséinek. Kedvelt éttermünk itt a kerületben az Alessió, oda szoktunk járni. Nagyon szerettünk a feleségemmel az út túloldalán kezdődő erdőben sétálni, télen-nyáron az Árpád kilátóban megpihenni. Mostanában már csak rövidebb sétára vállalkozom – számolt be a 85 éves szobrász.

Arra a kérdésre, mit jelent számára a Nemzet Művésze cím, Szervátiusz Tibor úgy fogalmazott: „én úgy érzem, eddig is a nemzet művésze voltam”.

Szervátiusz Tibor műteremben2

Szervátiusz Tibor a műtermében

– Egész művészi hitvallásom, alkotó korszakom ennek rendeltem alá: a magyarságnak, nemzetemnek. Témáimat a magyar történelem, a keresztény hit, az ősi múlt ihlették. Az öröm, ha ezt az életművet hivatalosan is elismerik ezzel a címmel. Az is öröm, hogy életjáradék jár vele, és nem kell idős koromra a megélhetés miatt aggódnom. Eleget nélkülöztem fiatalon!

Szervátiusz Tibor a jövővel kapcsolatos gondolatait is megosztotta velünk.

– Elkezdték bronzból kiönteni a Tiszta forrásból című kompozíciómat, amellyel a két nagy magyar zeneóriásnak: Bartóknak és Kodálynak állítok emléket. Kecskeméten áll majd a Kodály Intézet előtt. Készülök egy jövő évi nagy eseményre is, az első és egyetlen közös kiállításra édesapámmal, Szervátiusz Jenővel.

A mindennapjaim azonban mostanában aggódással teliek. Féltem nemzetemet! Aggódom a kultúránk, hitünk jövőjéért. Nemtelen támadás éri hazánkat és Európát, a szélsőséges liberális-globális háttérhatalomtól. Szerencsére olyan kormánya van az országnak, amelyben bízni lehet. S népünk is erős, összetartó.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.