EUR: 337,96 Ft
CHF: 318,34 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Belföld

Szigorúbb törvényt kértek

Az illegális szaporítás a szaporítón kívül mindenkinek kárt okoz: a kutyák szenvednek, a vásárló bizonytalan származású, legtöbbször beteg kutyát kap, a tenyésztők versenyhátrányba kerülnek, az állam pedig elesik egy jókora adóbevételtől. Miért nincs akkor egységes és szigorú törvényi szabályozás?

A Lokál információi szerint a tenyésztők már sok évvel korábban felvetették az ügyben illetékes, akkori Földművelésügyi Minisztérium (FM) illetékeseinek, hogy sokat segítene a helyzeten, ha olyan törvény születne, amelynek értelmében az állat gazdája volna köteles summás büntetést fizetni, amennyiben nem tenyésztőtől származó kutyát tart anélkül, hogy ivartalaníttatta volna. Ilyen törvény nem született. Ehelyett – mint arról a minisztérium sajtóosztálya lapunkat informálta – az FM 2012-ben bevezette „az ebrendészeti hozzájárulás (népszerűbb nevén: ebadó – a szerk.) kivetésének lehetőségét”. A baj csak az, hogy a döntést a minisztérium az önkormányzatok hatáskörébe utalta, amelyek többsége nem veti ki ezt az adót. Kérdésünkre, hogy nem volna-e érdemes egy ilyen törvényjavaslatot az Országgyűlés elé vinni, a sajtóosztály így válaszolt: „amennyiben ez az adófajta az eredeti, fent említett célt szolgálja, akkor annak országos, kötelező alkalmazásával szakmai szempontból egyetértünk”.


Jelenleg ma Magyarországon az ebtenyésztést az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény és a végrehajtására kiadott, a fajtatiszta ebek tenyésztési szabályairól szóló 98/2013. (X. 24.) VM rendelet szabályozza. Betartását a tenyésztési hatósági funkciókat is ellátó Nébih és a megyei kormányhivatalok hivatottak ellenőrizni.

Mindemellett az FM – ha nem is nagyon – lépett az ügyben:

„A Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2014-ben megteremtette 1000 menhelyi kutya ivartalanításának forrását, mely feladatot a SZIE Állatorvos-tudományi Kar klinikáján végeztek el. Illegális kutyaszaporítással kapcsolatos bejelentés esetén az állatvédelmi hatóság minden esetben kivizsgálja az ügyet és megteszi a szükséges intézkedéseket” – tudatta a Lokál olvasóival a sajtóosztály.


Kapcsolódó Cikkek