2020. február 26., szerda
Géza

Egyéb XV.kerület

Szívesen jótékonykodtak és gazdag társasági életet éltek a palotaiak

Palotai Múzeum Pestújhely ( Fotó: Sáfár Tibor)

Így nézett ki a tisztaszoba a századfordulón
( Fotó: Sáfár Tibor)

Tudja ön, milyen volt a jellegzetes palotai viselet? Miért volt olyan sok iparos már a múlt század elején nálunk? Mi volt a szerepe egy kisgyerekes családban az állókának? A Rákospalotai Múzeum két állandó tárlatát végigjárva többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat. A Lokál tárlatvezetője Kiss Emília gyűjteményvezető volt.

– A Palota évszázadai nevű tárlat tulajdonképpen Rákospalota település- és népességtörténete. Megtekinthető itt a hagyományos paraszti életmód és lakáskultúra, de bekukkanthatnak a látogatók a hagyományos kézműves mesterségek, a kovács, a cipész, a könyvkötő, az asztalos és a kefekötő műhelyébe is – mutatott körbe Kiss Emília.


 

Palotai Múzeum Pestújhely ( Fotó: Sáfár Tibor)

Palotai ünnepi cipő, palotai mintával
( Fotó: Sáfár Tibor)

nepviselet_leanyok_Rakospalota

Rákospalotai népviselet (forrás: Rákospalota Pestújhely és Újpalota Helytörténeti Gyűjteménye)

– A civil élet az egykori Pestújhelyen című  gyűjtemény pedig a Rákospalotától 1909-ben függetlenné váló, önálló Pestújhely nagyközség megalakulásának 100. évfordulójára rendezett új, állandó kiállítás anyaga. Itt a polgári egyesületek, egyletek tevékenységére helyeztük a hangsúlyt, rajtuk keresztül mutatjuk be a település történetét az első parcellázásoktól az 1948-as egyesületbetiltásokig, az 1950-es évekbeli államosításokig. Egy kávéházi enteriőrrel felidézzük  a Pest Tabánjaként is emlegetett egykori Pestújhely vendéglátósait, valamint egy fűszer-szatócs bolt és egy pékség enteriőrjével az egykor szintén virágzó helyi kiskereskedelem emlékét. Készülünk egy helytörténeti újság kiadására is, amelybe a helyiektől akár személyes történeteket is várunk –árulta el a gyűjteményvezető.

Korabeli pénztárgép a szatócsboltban  ( Fotó: Sáfár Tibor)

Szatócsbolt pénztárgéppel ( Fotó: Sáfár Tibor)

A gazdag tárlatban többek között helyet kapott egy 1770-es urbárium, az első polgármester díszbotja, egy 1853-as hivatalos pecsét, de a korhű kovács-, könyvkötő- és asztalosműhely mellett bepillanthatunk Szalocsek János kefekészítő reprodukált műhelyébe is, ahol a mester inaséveit és mesterré válását bizonyító iratok is megtekinthetők.


Palotai Múzeum Pestújhely ( Fotó: Sáfár Tibor)

A képen Szabó János pék és csapata ( Fotó: Sáfár Tibor)

Rákospalotát módos paraszti réteg lakta, szükség volt iparosokra és szolgáltatásokra. Pestre és Újpestre jártak piacozni. A századforduló után polgárosodott a kerület. 1896-tól jómódú pestiek, tisztviselők, postások költöztek ide, akik gazdag társaséletet éltek, rengeteget jótékonykodtak.

A Rákospalotai Múzeum állandó tárlata kedden és csütörtökön 10–16 óráig, szerdán 10–18 óráig, szombaton pedig 10–14 óra között várja a látogatókat.

 

Kapcsolódó Cikkek