2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb IX.kerület

Tárlat a modern építészetről

ltc  Brüsszeli expo csehszlovák pavilon, 1958 (Havas Worldwide archívum, Prága)

A csehszlovák pavilon a Brüsszeli expón 1958-ban

December 6-ig látható az Iparművészeti Múzeum legújabb tárlata, amely új nézőpontból mutatja be a Közép-Európában megszülető modern építészetet.

„A kiállítás új perspektívából közelíti meg azokat a meghatározó folyamatokat, amelyek a közép-európai modernitást megteremtették. Fő célja olyan határokon és diszciplínákon átívelő kapcsolatok bemutatása, amelyek új, hálózatos értelmezését adják a modern építészetnek” – tájékoztatott az Iparművészeti Múzeum.


Brüsszeli expo magyar pavilon, 1958 (Közti archívum)

A brüsszeli expó magyar pavilonja

A háború utáni időszakra koncentráló, de a Monarchia végéig vissza- és a mai korszakig előrenyúló kiállítás hat témakörbe szervezett esettanulmányokon keresztül mutatja be azokat az egyéneket, intézményeket, eseményeket, pályázatokat és más szereplőket, amelyek a régió országai között és azokon messze túlnyúló kölcsönhatásokat hoztak létre. Ezeknek segítségével Közép-Európa építészete újra összeköthetővé válik a modernizmus globális áramlataival. A velencei biennálét követően 2015–2016 során Bécsben, Belgrádban, Zágrábban, Budapesten, Prágában, Brüsszelben, Varsóban és több európai városban látható lesz.

Kapcsolódó Cikkek