EUR: 340,35 Ft
CHF: 319,91 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Egyéb XX.kerület

Tiszta a talajvíz

Az erzsébeti önkormányzat vizsgálatot végeztetett a kerület több pontján a talajvíz állapotának felmérése és az esetlegesen a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről származó szennyező anyagok jelenlétének felderítése érdekében. Az eredmények megnyugtatóak.

Budapest, 2015. június 1. Műanyag hordók a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyén 2015. június 1-jén. Egy hónap alatt elszállították a közvetlen környezeti veszélyt jelentő 1005 hordót, vagyis mintegy 110 tonna hulladékot, ezzel lezárult a területrendezés első fázisa. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az Illatos úti telep komoly károkat okozhatott
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a lakott területekről vett talajvízmintákban a Vegyiművekből származó szennyező anyagok nem mutathatók ki, vagy határérték alatt maradtak. A vegyületek egy korábban általánosan elterjedt gyomirtó szer bomlástermékei. A még nem azonosított anyagokat tovább vizsgálják.


A lakóövezeteken kívül, a Határ út mentén a IX. kerület területéről vett minták azonban már jelentős szennyezést mutatnak. A különbség abból adódhat, hogy a lakott területeken 2007-ben elindítottak egy kármentesítést, mely 2011-ben állt le. Ekkor már nem volt fedezet a berendezések üzemeltetésére. A Határ út közvetlen közelében kimutatható szennyezés azonban a kármentesítési eljárás folytatását és fejlesztését teszi szükségessé, hogy megakadályozzák a lakott területek visszaszennyeződését. A kerületi ÁNTSZ korábban felhívta rá a figyelmet, hogy a talajvízből táplálkozó kutak vizét sem ivásra, sem fürdésre nem szabad használni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mintha győztek volna: döntetlen

  Mintha győztek volna: döntetlen

  A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

 • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.

 • Tavaszváró töltött kacsa

  Tavaszváró töltött kacsa

  Az utolsó hivatalosan téli hónap végén – időjárástól függetlenül – már a márciusi tavaszra készülünk.