EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Életmód

Torkosan vagy okosan?

A népbetegségek közül a kezeletlen túlsúlyosság (obezitás) ma a lakosságot veszélyeztető egyik legfőbb egészségkárosító tényező.

Az elhízás a nem megfelelő táplálkozásnak (50 százalék), a mozgáshiányos életmódnak (40 százalék), részben pedig genetikai sajátosságoknak (10 százalék) tudható be, azaz alapvetően életviteli szokásaink befolyásolják a kialakulását. Hazánkban jelenleg az iskoláskorú gyerekek 10-12 százaléka elhízott, ez az arány 2000-ben még csak 6-7 százalék volt. A felnőtt lakosságnál az arány sajnos még ennél rosszabb: majd 30 százalék.


Hogy mi a baj azokkal a fránya kilókkal? Az obezitás felel a súlyos következményekkel és rendkívül költséges kezeléssel járó magas vérnyomásért, ez a legfőbb kiváltója a cukorbetegségnek, a szív- és érrendszeri betegségeknek, az ízületi és csontdegenerációknak, az emésztőrendszeri problémáknak és közvetett hatása van a rák kialakulási kockázatának növekedésében is.

A szív- és érrendszeri betegségek vezető halálokok Magyarországon, melyeknek fontos rizikófaktorai az elhízás és a cukorbetegség.  A probléma hosszú távú kezelésében fontos szerepet tölthetnek be az egészségügyi szakdolgozók, a nővérek és ápolók, a személyi edzők, valamint a gyógyászati segédeszközpiac innovatív szereplői, amennyiben időben felismerik, hogy a most formálódó új egészségügyben a megelőzésé és a betegségek elkerüléséé lesz a főszerep. Az okos beteghez előbb-utóbb ugyanis okos eszköz, az okos eszközökhöz pedig hamarosan okos ellátói rendszer is kapcsolódik. És azoknak jut majd a nagyobb szelet mindenből, akik már ma ebbe az irányba lépnek.
Mert bizony eljön az idő, amikor már nemcsak a karunkon vagy a telefonon futtatott applikáción nézhetjük meg, milyen állapotban vagyunk, hanem reggelente az amazonról rendelt falitükör fogja beszkennelni a testünket, és pontosan kiszámolja nekünk, hogy mennyi időt kapunk sejtjeinktől az életre. Részletes tájékoztat küld a biztosítónak, amely – mert semmit sem tettünk az egészségünkért – azonnal levonja a bankszámlánkról a majdani gyógykezelési költségeink aktuális részletét. S hogy miként hathat ez az elhízás és következményeinek megelőzésére? Önökre bízom a választ. Én most megyek inkább kocogni.


Heim Pál
stratégiai igazgató
Heim Pál Alapítvány

Kapcsolódó Cikkek