2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Egyéb I.kerület

Törökök járnak a budai Várban

Forgalomba álltak az első új Karsan ATAK midibuszok a budai Várban. Az Euro6-os kibocsátási normának megfelelő, dízelmotorral felszerelt járművekből összesen 16 közlekedik majd, amelyek november végéig ütemezetten kezdik meg a munkát az I. kerületben. A midibuszos járműpark fejlesztésének teljes költsége 909 millió forint, és uniós támogatással valósulhatott meg.

Karsan buszok Budavár1

A Karsan midibusz kényelmes és korszerű

A Várnegyedben eddig közlekedő buszok elöregedtek és felszereltségükben sem felelnek meg a kor elvárásainak, ezért az új dízelbuszok a Várban és vonzáskörzetében, a 16-os járat vonalán közlekednek, amely idegenforgalmi szempontból is fontos területeket érint.


– Az új járművek forgalomba állítása nem pusztán a járműflotta bővítését jelenti, hanem egyúttal annak a fejlesztési folyamatnak fontos pillérét is, amelynek során a Vár környéke is megújult – hívta fel a figyelmet a bemutatón Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes. Tavaly felújítást végeztek azon az útvonalon, ahol a Vár menetrend szerinti új autóbuszai járnak: a Szentháromság téren, a Dísz téren, a Tárnok utcában, a Hess András téren, a Mátyás templom körül, a Fortuna utcában, a Szentháromság utcában, a Hadik-szobornál, a Bécsi kapu térnél és az Országház utcában.

A török Karsan cég új, ATAK típusú midibuszai kevésbé terhelik a Vár környezetét és úthálózatát, komfortosak, valamint kedvező az energiafelhasználásuk, ezáltal az üzemeltetésük is. Mind a 16 jármű alacsony padlós, Euro6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotorral szerelt. Az új midibuszok egyik nagy előnye, hogy elődjeiknél kevesebb lábtartó dobogós üléssel rendelkeznek, ezért hatékonyabban lehet kihasználni az utasteret. A busz befogadóképessége 39 fő, az ülőhelyek száma 21. Az alacsony padlónak köszönhetően az új járművek akadálymentesek, a mozgáskorlátozott utasok rámpa segítségével tudnak feljutni rájuk, de az idősek és a babakocsival közlekedő anyukák is könnyen tudnak be- és kiszállni. A buszok nagy ablakfelületűek, sok fényt engednek be és jó kilátást nyújtanak, így a turisták által kedvelt Várban és vonzáskörzetében közlekedő népszerű járatok teljes mértékben az utaskényelmet szolgálják.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.