EUR: 339,21 Ft
CHF: 318,34 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Belföld

Tovább nőnek az árak a budapesti ingatlanpiacon

A fővárosi ingatlanpiacon az ősz elején sem állt meg az árak növekedése, bár az emelkedés üteme lassult – derül ki a Jófogás.hu és a GKI Digital közös, országos iparági elemzéséből.

Az apróhirdetési portál adatai alapján a kereslet év eleji erőteljes növekedésével együtt szinte azonnal emelkedésnek indultak az árak is. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott összefoglaló szerint azonban az év eleji árrobbanás főként csak Budapestre igaz.


Ennek egyik oka, hogy a főként a külföldi bérlőket váró rövid távú lakáskiadók a fővárosban találták meg számításukat. Az albérletárak hirtelen 20 százalékos növekedése szintén sokakat ösztönzött lakásvásárlásra, még akkor is, ha ezt csak hitelből tudták megtenni – közölték.

Budapesten az erősödő kereslet hajtja felfelé az árakat, a növekvő árszínvonal viszont lassan ugyan, de előbb-utóbb visszahat a keresletre. Az áremelkedés a kereslet csökkenéséhez vezet, így hamarosan kisebb árkorrekcióra lehet számítani – idézi a közlemény Palocsay-Zubor Gézát, a Jófogás.hu igazgatóját, aki hozzátette, hogy az idén is számítanak a kereslet szokásos decemberi visszaesésére.


Budapesten a legtöbben továbbra is a kisebb, maximum 50 négyzetméteres lakásokat nézik, a legnagyobb áremelkedés így ebben a kategóriában figyelhető meg.

A portál adatai szerint a januári egyszeri megugrás után az új házak átlagára tovább emelkedett. A használt és az új lakásoké egy korrekciót követően ugyan, de szintén tovább nőtt. A használt házak átlagára a februári visszaesés után augusztusig alig változott, és csak szeptemberben tudott kisebb mértékben növekedni.

Az új házak és lakások átlagárának felfutása mögött az is húzódhat, hogy ezekből csak nagyon kevés eladó. A használt lakásoknál tapasztalható négyzetméterár-felfutás szinte kizárólag a budapesti kereslet élénkülésből adódik, a fővárosban a tavaly decemberi, 300 ezer forint körüli fajlagos árszint kilenc hónap alatt több mint harmadával nőtt – derül ki az elemzésből.

Kapcsolódó Cikkek