EUR: 335,33 Ft
CHF: 315,54 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Külföld

Új korszak kezdődik a magyar-iráni kapcsolatokban

Új korszak kezdődik Magyarország és Irán kapcsolataiban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Teheránban, miután megbeszélést folytatott Esak Dzsahangiri iráni első alelnökkel, a két ország miniszterei pedig több kétoldalú megállapodást is aláírtak, például a kettős adóztatás elkerüléséről és a befektetések ösztönzéséről.

A kormányfőt katonai tiszteletadással fogadták az iráni fővárosban, ahová keddig tartó hivatalos látogatásra érkezett. A magyar küldöttségnek tagja több kormánytag, és a politikai egyeztetésekkel párhuzamosan egy magyar üzletemberekből álló csoport is tárgyal Teheránban.


Teherán, 2015. november 30. Az iráni elnökség hivatalos honlapja által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Esak Dzsahangiri iráni első alelnök (b) ellép a díszsorfal előtt a Teheránban rendezett fogadási ünnepségen 2015. november 30-án. (MTI/EPA/Iráni elnökség hivatalos honlapja)

MTI/EPA/Iráni elnökség hivatalos honlapja

Az iráni első alelnökkel folytatott megbeszélés után Orbán Viktor sajtónyilatkozatában örömét fejezte ki, hogy Irán “átvészelte” a szankciós időszakot, és visszatér a világgazdaság és a világpolitika vérkeringésébe.

Esak Dzsahangiri alelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai az elmúlt években jelentősen visszaestek, de biztos benne, hogy a mostani miniszterelnöki látogatás erősíteni fogja a gazdasági együttműködést.

Kapcsolódó Cikkek