2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Sport

Úszónak készült, fogorvosként karate-világbajnok lett

Szepesi Csenge nem mindennapi tettet hajtott végre: a fogorvosként dolgozó sportoló a karate őshazájában, Japánban lett világbajnok full contactban, úgy, hogy az elődöntőben a korábbi világbajnokot is legyőzte.

csenge2

Szepesi Csenge a dobogó tetején (fotó: Kalmár Árpád)

Kevés hiányzott ahhoz, hogy Szepesi Csenge egy másik sportágban érjen el sikereket: a soproni lány ugyanis 17 éves koráig versenyszerűen úszott, a karatésokkal is egy úszó-, pontosabban futóedzésen találkozott. Miután az úszás során hozzászokott a napi két edzéshez, ráadásul az erőnlétével sem volt probléma, gyorsan fejlődött: három év elteltével már a 9. helyen végzett az Európa-bajnokságon. Ma már többszörös magyar bajnoknak, háromszoros Európa-bajnoknak vallhatja magát, sőt 2009-ben a Budapesten rendezett világbajnokságon is első lett.


– Ez valóban így van, de a mostani verseny egy másik szabályrendszer szerinti világbajnokság volt – mondta a Lokálnak Szepesi, aki most full contactban lett világbajnok (e szabályrendszerben az ütéseket és rúgásokat teljes erőből lehet bevinni). – Ez a világ legnagyobb karateversenye. Itt nincsenek súlycsoportok, bárkivel összekerülhet az ember. A versenyen közel 100 ország 300 versenyzője vett részt. A viadal egyenes kieséses rendszerben zajlott, azaz nem lehetett hibázni.

A viadal súlyát mutatja, hogy ilyen világbajnokságot négyévente rendeznek, eddig mindössze egy alkalommal fordult elő, hogy nem japán versenyző lett a legjobb. – Óriási tradíciója van Japánban a karaténak. Négy küzdelmem volt, ebből háromszor japán versenyző volt az ellenfelem. Az elődöntőben ráadásul az előző világbajnokkal kerültem össze, aki vezetett is ellenem, de végül sikerült megfordítanom az eredményt. Ráadásul azt is mindenki elképzelheti, hogy Japánban egy japán versenyző milyen támogatást kap a pontozóktól. Minden apró részletre oda kellett figyelnem, mert egyetlen hibáért is büntetőpontot adtak a bírók.


Ebben a szakágban van egy érdekes szabály: ha döntetlen eredmény születik, azonnali mérlegelést tartanak, és a könnyebb versenyző nyeri a küzdelmet. – Az ilyen győzelemre nem is számíthattam, hiszen majdnem én voltam a legnehezebb versenyző a mezőnyben.

A verseny után a helyiek csodálkoztak, amikor Csenge elmondta, hogy fogorvosként dolgozik és mellette karatézik. – Igaz, ez Japánban is amatőr sport, de a világbajnoki címért jár pénzdíj.

A Sopronban és Bécsben is fogorvosként dolgozó Szepesi Csenge lényegében már mindent elért, amit ebben a sportágban el lehet érni, kérdés, milyen tervei vannak még. – Most úgy érzem, még egy kemény felkészülést biztosan végigcsinálok. 2017-ben Asztanában rendezik a világkupát. Azt is jó lenne megnyerni.

Kapcsolódó Cikkek