2020. április 10., péntek
Zsolt

Extra

Van kiút? Pánikbeteg sztárok

Egyre több híresség dönt úgy, hogy a nyilvánosság előtt vállalja fel, hogy pánikbetegségben szenved, így próbálva segíteni azoknak, akik hasonló problémával küzdenek. Legutóbb a nemrég gyermeke édesapjával szakító Szulák Andrea mesélt lelki megpróbáltatásairól. De miért sújtja a sztárokat ilyen nagy arányban ez a betegség? A Lokál által megkérdezett pszichológus szerint a folyamatosan a nyilvánosság előtt élt élet és az ezzel járó stressz lehet a „bűnös”.

Szulák Andrea: Hálás vagyok a betegségemnek


Az énekes-színésznőnél évekkel ezelőtt jelentkeztek az első tünetek, amikor kislányával és volt párjával, Gáborral nyaralni indultak. – Rosszul lettem otthon a kertben. Rám tört egy remegés, jött a halálfélelem, a hideg veríték és egy kontrollálhatatlan sírógörcs. Szóltam a páromnak, hogy vigye be gyorsan a házba a gyereket, nehogy észrevegye – idézte fel az esetet Andrea az MTVA Ridikül című műsorában.

Szulák Andrea Operet Fame premier parti  (Fotó: Máté Krisztián)

Szulák mosolya mögött rengeteg küzdelem bújik meg

A nyaraláson további rohamok kínozták, ezért azonnal orvoshoz fordult, aki enyhe nyugtatót írt fel a színésznőnek.


– Meggyőződésem, hogy Cserháti Zsuzsa korai halálában is erős szerepet játszott egy nem diagnosztizált pánikbetegség. Én örültem, hogy vannak nálam ilyen jelek. Fel kellett mérnem, mi az, amit nem szeretek csinálni, nem szabad vállalni. Nem csak a munkáról van szó. A vállalás, az énkép, az önazonosság és a dolgoknak az elfogadása.

Családi halmozódás

Tóth Veránál a Megasztár hirtelen jött sikere után jelentkeztek az első komolyabb tünetek, amelyek idővel egyre erősödtek. – Minden éjjel egyre erősebbnek és erősebbnek éreztem a szívdobogásom. Ezt aztán sikerült enyhe pánikérzéssé fejlesztenem, ami az idő múlásával csak egyre rosszabb lett – írta Gyémánt című könyvében. Vera évekig küzdött a tünetekkel, melyben nagy szerepet játszottak félresikerült párkapcsolatai és önértékelési problémái. Az új szerelem azonban átsegítette a nehézségeken és ma már több mint két éve boldogan él együtt kedvesével.

Budapest, 2005. szeptember 12.  Tóth Vera, az első Megasztár tehetségkutató vetélkedő győztes énekesnője. MTI Fotó: Kovács Attila

A Tóth testvérek sikeresen átvészelték a nehezebb éveket

Testvérénél, Gabinál 14 éves korban jelentkeztek az első tünetek. – Egyszer csak nem mertem kilépni a lakásból, halálfélelmem volt. Öt éven keresztül jártam orvostól orvosig, de nem tudtak rájönni, mi az oka. Végül elmentem egy természetgyógyászhoz, és egy agykontrolltanfolyamot is elvégeztem – mesélte korábban Gabi.

Farkasházi Rékánál gyereke születése után jelentkezett az első roham, mint ahogyan édesanyjánál is. Réka végül az apósa segítségével jutott túl a nehéz időszakon.

A Tv2 Sztárban sztárból című műsorában szereplő Baby Gabinál szintén családon belül öröklődik a betegség, nővére is ebben szenved. Gabin végül Csernus Imre terápiája segített.

 

 

farkashazi_reka_rajzol

 

 

 

Miért épp a sztárok?

Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint a pánikbetegség esetében fontos megértenünk, hogy nincs konkrét biológiai bajunk, bár a leggyakoribb tünetek szívinfarktus- vagy agyvérzésgyanút ébreszthetnek az emberben.

– Bár a pánikroham nincs helyhez és helyzethez kötve, a sztárok esetében a folyamatos stressz és hogy a nyilvánosság előtt élik a mindennapjaikat, komoly kiváltó tényező lehet. Nem véletlen, hogy ilyen nagy arányban fordul elő az ő esetükben ez a betegség. Kezelés szempontjából fontos, hogy egy pszichoterapeutát keressünk fel, hogy a páciens megértse a mögöttes tartalmakat, a szorongást kell feltárni, hogy csökkenjenek a tünetek –vélekedett Makai.

Kapcsolódó Cikkek