EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Életmód

Védőoltások iskoláskorban

Nurse Drawing Medication

Az iskolákban a kötelező védőoltások a 6. és a 8. évfolyamos diákokat érintik. 6. osztályban két  védőoltást kapnak a diákok.

Az úgynevezett DiTe oltás a diphteria, azaz torokgyík és tetanusz ellen nyújt védettséget. Ilyen komponensű oltást a gyerekek több alkalommal kapnak (az utolsót hatéves korukban). Az új oltás az immunrendszer memóriájának emlékeztetésére szolgál, és a felkar izomzatába kapják. Az oltás után helyi fájdalom, duzzanat, illetve enyhe láz, hőemelkedés fordulhat elő, főleg az esti, délutáni órákban. Ezért azt szokták javasolni, hogy a gyerek az oltás napján ne tornázzon, ne ússzon. A felkar fájdalmát otthon vizes ruhával, a lázat pedig lázcsillapítóval lehet csillapítani.


Az MMR oltást is 6. osztályban adják, ez a mumpsz és a morbilli, azaz kanyaró és rubeola ellen nyújt védettséget. A felkar bőre alá kapják, amely általában sokkal kevesebb fájdalommal, helyi reakcióval jár. A tünetek az oltás beadását követő 7-10 nap múlva jelentkezhetnek, mint hőemelkedés, esetleg láz, apró pontszerű kiütések, főleg a nyakon és a törzs felső részén, nyirokcsomó-megnagyobbodás a nyakon.

Az Engerix-B nevű oltást kapják 8. osztályban. Ez a fertőző májgyulladás B típusa ellen nyújt védelmet. A oltóanyagot szintén a felkar izomzatába kapják. Ugyanúgy láz, helyi duzzanat, fájdalom alakulhat ki az oltás napján, mint a DiTe oltás kapcsán.

Kapcsolódó Cikkek