2020. február 17., hétfő
Donát

Belföld

Vesztesnek született kutyák

Illegális szaporítótelepekről származik a Magyarországon megvásárolt kutyakölykök túlnyomó többsége. Ez nemcsak azért aggasztó, mert veszélyezteti a fajták tisztaságát, hanem azért is, mert a kölyköknek és anyjuknak egyaránt szörnyű kínokat kell kiállniuk a nagyobb haszon érdekében.

 Napi három-négy lakossági bejelentést kapunk illegális szaporítótelepekről – árulta el a Lokálnak Kruzslicz Anna, az Országos Állatvédőrség Alapítvány vizsgálati vezetője, hozzátéve: tulajdonképpen nem is volna szükség bejelentésekre, hiszen az ismert internetes portálokon közzétett hirdetések csaknem mindegyikében szaporítótelepről származó kutyát árulnak.


A kölyköket éheztetik, orvos nem látja őket

A kölyköket éheztetik, orvos nem látja őket

A tenyésztés jogilag és szakmailag szabályozott tevékenység, amelynek köszönhetően egészséges, gondozott, ellenőrzött származású, fajtatiszta kölykök születnek és várnak gazdára. Az illegális szaporítás célja azonban csak a minél nagyobb profit bezsebelése, amihez bármilyen eszközt megragadnak a szaporítók. Sokszor nagyüzemben űzik az ipart, nemegyszer 50–70 kutyát kell kimenteni egy-egy leleplezett szaporítótelepről.

– Az anyakutyákat testileg a végsőkig kizsigerelik. Szűk, zárt helyeken tartják őket, és más dolguk nincs is, mint az ellés. Mivel főleg kis termetű kutyák, hangosak, ezért gyakran vágják át a szaporítók a hangszalagjukat, hogy az ugatást ne hallják az utcán. A kimerülő szukákat sokszor mesterségesen termékenyítik meg, az elpusztuló állatokat egyszerűen a kukába dobják. Enni nem kapnak rendesen, állatorvos sem őket, sem a kölyköket nem látja, a daganat, a szembetegség igen gyakori, nem beszélve az olyan betegségekről, amelyek csak később jönnek ki a kölykökön – magyarázta Kruzslicz Anna.


Semmi nem számít, csak a profit: a szaporítók annyi kutyát zsúfolnak össze, amennyit csak tudnak

Semmi nem számít, csak a profit: a szaporítók annyi kutyát zsúfolnak össze, amennyit csak tudnak

Amellett tehát, hogy az állatoknak mérhetetlen szenvedéseken kell átmenniük, a vevő sem jár jól. Hiába veszi ugyanis a kölyköt akár negyedakkora áron, mintha tenyésztőtől vásárolna, a sorra kiütköző betegségek orvosi kezelésére végül néhány hónap alatt a tenyésztői ár többszörösét kénytelen kifizetni. Ezeket a telepeket igyekszik felszámolni az Országos Állatvédőrség Alapítvány, amely a szerzett információk alapján megfigyeléssel, próbavásárlással felderíti ezeket, majd értesíti az intézkedési joggal bíró hatóságokat.

– Nem nehéz észrevenni, ha odafigyelünk, hogy szaporítóval van dolgunk – mondta a vizsgálati vezető. – Ha az eladó elzárkózik attól, hogy a szülőket is megmutassa, ha nem akar számlát adni, ha nem tud törzskönyvet, oltási könyvet adni, biztos, hogy szaporító.

A szaporítótelepek zárt, sötét helyen üzemelnek, elzárva a külvilágtól

A szaporítótelepek zárt, sötét helyen üzemelnek, elzárva a külvilágtól

Jellemző az is, hogy a szaporítók a kölyköket félreeső helyeken, parkolókban, kihalt tereken adják át. Az ügylet után elérhetetlenek, reklamációnak helye nincs. Kétségbeejtőnek tartják a helyzetet a tenyésztők is.

 A fajta tisztasága ugyan nincs veszélyben – mondta a Lokálnak Markó Zsuzsanna csivavatenyésztő –, hiszen törzskönyv nélkül egyetlen kutya sem tekinthető fajtatisztának. Aki tiszta kutyát akar, ezután is tenyésztőtől vásárol. Tény azonban, hogy az árakkal nem lehet versenyezni. Nekem korábban tíz-tizenkét kiskutyám lett, ma évente legfeljebb egy alom. Ez arra elegendő, hogy frissüljön az állomány, egyet-egyet adok el belőle legfeljebb.

Markó Zsuzsanna szerint az érdeklődők sokszor nincsenek tisztában a szaporított és a tenyésztett kutya közötti különbséggel.

– Látják a honlapomon a kölyköket, tetszenek nekik, de amikor az árat hallják, meglepődnek, és azt mondják, 25 ezerért is lehet kapni máshol. Amikor azt mondom, akkor vásároljanak ott, azt felelik: de az nem úgy néz ki – mesélte a tenyésztő, aki azt is hozzátette, egyelőre nem sokat tehetnek. – Talán az összefogás, az erősebb törvényi szabályozás és a hatékonyabb hatósági fellépés változtatna a helyzeten.

Kapcsolódó Cikkek