2020. február 26., szerda
Géza

Külföld

Világabrosz: lecsós a hot-dog a Copacabanán

kiss róbert richardUtazásaim során számtalan egzotikusabbnál egzotikusabb ételkülönlegességet kipróbálhattam, némelyik első pillantásra undorítónak és európai ember számára ehetetlennek tűnt, aztán később kiderült, hogy az is.

Indiában majomagyvelőt, Thaiföldön csótányt, Afganisztánban birkaszemet, Kongóban friss kígyóhúst, Tanzániában krokodillevest tálaltak fel. A tengeri csodáknak se szeri se száma nem volt, a Lipari-szigeteken például (Szicíliától nem messze) olyan copacabana flickrhalászlevet ettem, amelyben nem volt lé, csak néhány rákocska meg pár kagyló szomorkodott a tányér alján. Igazából szeretem az ínyencségeket, de annak azért nem vagyok híve, hogy az étel lemásszon az asztalról. Szívesebben fogyasztok olyasmit, amely nem teljesen idegen a magyar vagy inkább az európai konyhától, mégis speciális, újszerű. Ilyen például a brazil konyha. Különleges, egzotikus, mégsem ijesztő.


brazil hot dogÉletemben először egy szilveszteri napon jutottam el Rio de Janeiro világhírű tengerpartjára, a Copacabanára. Iszonyúan éhes voltam, de láttam,  hogy a homokos strand szélén ezernyi árus kínálja frissen készített portékáját. Gondoltam, biztosra megyek, először kértem egy hot-dogot. A kiflibe a virsli mellé először lecsószerű szószt raktak, utána jött a ketchup és a mustár, de csak nagyon kevés, majd még egy kis lecsó. Az egész tetejére kesudiót szórtak. Az egyszerű ételből valami hihetetlenül finom dolog született. Már kevésbé éhesen körbepillantottam.

A helybeliek mind egy arasznyi, fánkszerű édességet kurosz flickrfogyasztottak. Mint kiderült, ez a spanyol kurosz (curos) brazil változata. A tészta közepére választásunk szerinti töltelék kerül, szerintem a kókuszos a legjobb, de lehet csokis is. Két héttel később már a századik kuroszt fogyasztottam, alig vártam az estét, mert ilyenkor érkeztek meg az árusok, a tűző napon nem volt kedvük álldogálni.


Persze a vállalkozó kedvűek fogyaszthatnak piráját is, az Amazonastól hozzák ide a ragadozóhalakat. Egy riói kirándulás igazi gasztronómiai élmény is lehet, a legegyszerűbbtől a legdurvább fogásokig.

c A focivébé után hamarosan olimpia lesz Brazíliában. Rio készül a nagy seregszemlére, bár főleg a biztonsági kockázatok miatt kicsit aggódnak a szervezők. A turisták által legkedveltebb területeken már most is nagyon ügyelnek arra, hogy nyugodtan pihenhessenek a turisták. Ilyen felkapott hely a Copacabana, amely olyan strand, ahol az ember csak ritkán fürdik. A hatalmas brazil metropolis homokos tengerpartjánál meglehetősen nagyok a hullámok, de ez senkit sem érdekel. A többség ugyanis napozni, bámészkodni vagy focizni jön ide. Mindig óriási a nyüzsgés, a Copacabana a világ egyik legnagyobb találkahelye. A helybeli fiatalok éjjel-nappal rúgják a labdát, de nagyon sokan röplabdáznak is. A félvér lányok kacéran, kihívóan sétálgatnak a homokon, az ember szinte szépségversenyen érzi magát. A riói strandokon találták ki a tangát, és a mai napig ez a legnépszerűbb fürdőruha. A hölgyek ugyanis korábban szívesen jártak ruha nélkül vagy fedetlen kebellel, ám miután ezt rendelet tiltotta, kitalálták azt a viseletet, amely szabályos és mégis a lehető legkevesebbet takarja. Így kezdték el hordani az apró zsinórból álló tangát és a felül alig valamit takaró melltartót.

Persze a Cobacabanán a turistának sem szabad túlságosan felöltöznie, még törülközőt sem érdemes vinni a strandra. Ugyanis nagyon sok olyan tárgyat, ami fürdéskor a parton marad, azonnal ellopnak. Rióban egyes kerületekben amúgy is legjobb rövidnadrágban sétálgatni, óra, ékszer és jegygyűrű nélkül. A mintegy négyszáz méter magas Cukorsüveg-hegy tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a metropolisra. A Corcovado-hegy tetején áll a hatalmas Krisztus szobor, ezt szintén érdemes megnézni. Ráadásul a hegyekről be lehet látni az egész Botafogo-öblöt, és mivel általában süt a nap, csodálatos felvételeket lehet készíteni.

A tizenkétmilliós település 1960-tól már nem Brazília fővárosa. A hatalmas dél-amerikai ország közepén ugyanis létrehozták Brasíliát, a mesterséges metropolist. Azért helyezték át a főváros, mert célszerűbbnek látták, ha az ország szívében vannak a kormányzati szervek, ne tolódjon túlságosan keletre a hangsúly. Ráadásul Brasíliában kellemesebb, kiegyensúlyozottabb az éghajlat, általában húsz fok körüli a hőmérséklet. De Rio népszerűségének mindez nem ártott túlságosan, hiszen az ipari létesítmények itt maradtak, a gyapotfeldolgozás és a cukorgyártás továbbra is jelentős, ráadásul a hatalmas reptér és a kikötő most is óriási forgalmat bonyolít le. Emiatt nemcsak a turisták látogatják előszeretettel a várost, hanem a környékről is egyre többen települnek ide. Próbálnak munkát szerezni, ezzel együtt nagy a szegénység, de életkedvüket nem vesztik el, hiszen a nehézségeket feledteti velük a foci, a zene és a szamba.        

Kapcsolódó Cikkek