2020. február 26., szerda
Géza

Egyéb XI.kerület

Zivataros emlékmű lesz a Gombánál

'56-os emlékmű nyertesek11

A nyertesek, Pelle Zita és Balázs Marcell átveszik az elismerést Hoffmann Tamás polgármestertől

Az 1956-os forradalom és szabadságharc XI. kerületi eseményeinek 60. évfordulójára emlékművet állíttat Újbuda önkormányzata. A húszmillió forintból megvalósuló alkotást a jövő évben avatják a Móricz Zsigmond körtéren, ahol a forradalom idején a városrész legnagyobb összecsapásai zajlottak. Az önkormányzathoz 35 pályamű érkezett, amelyek közül Balázs Marcell és Pelle Zita terve lett az abszolút győztes.

'56-os 11

A betongyűrűn csak eső hatására válik láthatóvá a szöveg

A kilenctagú zsűri – Hoffmann Tamás polgármester, Tihanyi Dominika tájépítész, Sass Valéria és Madarassy István szobrászok, Nagy Tamás és Szabó Levente építészek, Szegedy-Maszák Zoltán intermédia-művész, Takács Viktor kerületi főépítész és Büki László városgazdálkodási igazgató – úgy ítélte meg, hogy a természeti hatásokat a kollektív magatartással párhuzamba állító Balázs Marcell és Pelle Zita által tervezett emlékmű a legkifejezőbb.


Az alkotás a zivatarban tető alá menekülő, esernyőt bontó, tócsákat kerülgető embereket jelképezi, akik a viharban egyformán reagálnak, életkortól, élethelyzettől függetlenül. A szobor a sorsközösséget és a bajtársiasságot is ábrázolja. A körtéren található Gomba talapzatát speciális anyaggal burkoló betongyűrűn a szabadságharcban aktívan szerepet vállaló Örkény István Galambok című szövegéből vett idézet esővíz hatására válik csak láthatóvá.

– Az eső által kirajzolt körvonalra egy betongyűrűt terveztünk, amelyen a felirat esővíz hatására láthatóvá válik, a száradás során pedig eltűnik. Ez a jelenség utalás a hiányra és az emlékezés dinamikájára is – fejtették ki a tervezők.

Kapcsolódó Cikkek