2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb IX.kerület

Zöld-fehér lufik vitték a kívánságokat

November 20-án megnyílt a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér a Haller utca 52. szám alatt. Ferencváros ifjúsága ezentúl ide járhat szórakozni, információt gyűjteni vagy éppen segítségért. Az avatóünnepség után a jelenlévők kívánságlufikat eresztettek az égbe, szép és olykor meglepő vágyakkal.

H52 ifjúsági iroda megnyitó (Fotó: Máté Krisztián)

A H52 ifjúsági irodában már most jól érzik magukat a diákok (Fotó: Máté Krisztián)

A Lónyai utcai református gimnázium diákjainak éneklésével kezdődött a H52 ifjúsági iroda megnyitó rendezvénye. A Haller utcai iroda tele volt kerületi gyerekekkel, akik – mint kiderült – önszántukból jöttek, mert valóban fontos nekik, hogy legyen egy központjuk.


H52 ifjúsági iroda megnyitó (Fotó: Máté Krisztián)

Ruszó Norbi örül, hogy jöhet ide iskola után (Fotó: Máté Krisztián)

– Szükség van egy ilyen irodára, ahol együtt kikapcsolódhatunk. Közel is van nekem, és eddig is jártam a korábbi intézménybe, ahol beszélgetünk, csocsózunk, számítógépezünk, gitározni is tanulunk – mondta kérdésünkre a 14 éves Ruszó Norbert, a József Attila Általános Iskola diákja.

– A gyermeki jogok világnapja van ma, reggel kérdezte tőlem a kislányom, ez mit jelent, mihez is van neki joga – mesélte avatóbeszédében Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. – A felnőtt-társadalomnak és a kormánynak az a feladata, hogy úgy védjük a gyermekjogokat, hogy közben a gyerekek érdekeit tartsuk szem előtt. Szerintem egy gyerek legfőbb joga, hogy gyerek lehessen. Ezt az intézményt a ferencvárosi önkormányzat saját forrásból hozta létre, ami azt mutatja, hogy a kerület vezetésének fontos, hogy ne csak szavakban adjanak valamit az ifjúságnak. Azt kívánom a gyerekeknek, jöjjenek ide gyakran, érezzék jól magukat, tudva, hogy itt biztonságban vannak. Nagyon fontos, hogy amikor 16 órakor véget ér az iskola, hova indulnak a gyerekek, mit csinálnak, amíg a szülők még dolgoznak. A szülők számára is az a legfontosabb, hogy biztonságban tudhassák gyermeküket – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, az ifjúságnak tudnia kell, hogy ha kérdéseik vannak, szeretnék megtervezni a jövőjüket, információra van szükségük, bizalommal fordulhatnak a környezetükhöz, a civil szervezetekhez, az önkormányzathoz és az ilyen ifjúsági képviseletekhez, mint amilyen a H52.


H52 ifjúsági iroda megnyitó (Fotó: Máté Krisztián)

Novák Katalin államtitkár és Bácskai János is felírta kívánságaikat (Fotó: Máté Krisztián)

Bácskai János annak a reményének adott hangot, hogy a H52 egy olyan hely lesz, ahova szívesen mennek maguktól a fiatalok. Ferencváros polgármestere arról is beszélt, hogy az iroda kialakítására 15 millió forintot költött az önkormányzat, de szívesen tették, hiszen pénzben kifejezhetetlen értékű munkát fognak itt végezni az ifjúság segítői.

A Ferencvárosi Gyermek- és Ifjúsági önkormányzat tagja, Orbán Szabó Sándor is szólt pár szót az egybegyűltekhez. – Mindannyian nagyon izgatottan vártuk, hogy át tudjuk adni ezt az irodát. Az a célunk, hogy egy olyan ifjúsági társadalmat hozzunk létre Ferencvárosban, amely nem a számítógép előtt ül egy nem valós világban, hanem minél több programban vesz részt.

A beszédek után a felnőttek és a gyerekek is felírták kívánságaikat egy-egy papírra, azt lufira kötötték, majd egyszerre az égbe engedték, abban bízva, hogy teljesülni fog. Ruszó Norbit megkértük, mutassa meg, ő mit fogalmazott meg.

– Kettőt is írtam. Az egyiken boldogságot kérek, a másikon, hogy töröljék el a nulladik órát!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek