EUR: 330,93 Ft
CHF: 300,81 Ft
2019. október 21., hétfő
Orsolya

Egyéb XIV.kerület

Zuglói mestertől tanultak kártyázni a színészek

Éless Szín: Bridge/A nagy játszma  Dr. Dührer István orvosprofesszor Kertész Péter Klára (a felesége) Gregor Bernadett Bors Ádám (színész) Szarvas Attila Bárky Pál (drámaíró) Éless Béla Petra (házvezetőnő) Valler Gabriella  ( Fotó: Sáfár Tibor)

Gregor Bernadett (Klára),Kertész Péter (Dr. Dührer István orvosprofesszor) és Szarvas Attila (Bors Ádám színész) a próbán (Fotó: Sáfár Tibor)

Az Éless-Szín következő bemutatója a Bridge/A nagy játszma című előadás lesz. A klasszikus szerelmi háromszög történetét igazi sztárszereposztással láthatja a közönség. Gregor Bernadett, Kertész Péter, Szarvas Attila, Éless Béla és Valler Gabriella neve garancia a jó szórakozásra. A Lokál az egyik próbán járt.

Az Éless-Színre jellemző, hogy olyan előadásokat tűznek repertoárjukra, amelyek a szórakoztatáson túl egy mélyebb réteggel, erkölcsi tanulsággal is rendelkeznek, és ez a Bridge-ben sem lesz másképp.


– Harmath Imre érdekes, kísérletező író. Ebben a darabjában új dramaturgiai elem, hogy a főhősök szempontjából két variációban, kétféle „igazsággal” játszhatjuk el a történetet, visszapörgetve az eseményeket. Ez izgalmasabb, mint a szokványos „leleplező”, egydimenziós cselekményvezetés – mesélte Éless Béla rendező. – Itt most az a „második réteg”, hogy az ember mennyire képes önmagát is félrevezetni, ha túl mély csalódás fenyegeti.

A történet egy fülledt, bizsergető, titkokat sejtető nyári estén Dührer professzor (Kertész Péter) budai villájának teraszán, ifjú felesége, Klára (Gregor Bernadett) születésnapján kezdődik, amelyen az Író (Éless Béla) és a Színész (Szarvas Attila) is tiszteletét teszi. Az Író új témát keres, a Színészt pedig nem csupán ez az este érdekli. A pedáns Házvezető, Petra (Valler Gabriella) szinte mindent tud mindenkiről. A Professzort váratlanul elszólítja egy baleset, az Író pedig agyszellőztető sétára indul a kertbe. Ez a néhány perc elég ahhoz, hogy a Színész és Klára – egy tavalyi éjszaka mámoros emlékével – újra szenvedélyes csókot váltson. Ám az Író éppen ekkor toppan be.


Éless Szín: Bridge/A nagy játszma  Dr. Dührer István orvosprofesszor Kertész Péter Klára (a felesége) Gregor Bernadett Bors Ádám (színész) Szarvas Attila Bárky Pál (drámaíró) Éless Béla Petra (házvezetőnő) Valler Gabriella  ( Fotó: Sáfár Tibor)

Az író (Éless Béla) rosszkor toppan be (Fotó: Sáfár Tibor)

– A fordulatokat a „mellékszereplők” beavatkozása adja, akik feltárják a rejtett helyzeteket és tetteik vállalására kényszerítik a főszereplőket. Különösen érdekes az Író szerepe, aki mintegy menet közben írja, irányítja a darabot – magyarázta a rendező.

Közben persze előkerül a kártya is, amit nem csak úgy találomra rakosgatnak a színészek.

– A Zuglói Bridge-klub vezetője megtanította nekünk az alapokat és az „alapképzés” során annyira belefeledkeztünk a bridzsbe, hogy nehéz volt visszatérni a darab egyéb részleteihez – árulta el Éless Béla.

Kapcsolódó Cikkek