EUR: 338,18 Ft
CHF: 317,22 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Külföld

2000 házkutatás, 300 lefoglalt fegyver és 3 bezárt mecset Franciaországban

A francia hatóságok a november 13-i párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében az elmúlt 18 napban 2235 helyen tartottak házkutatást, 263 embert állítottak elő, közülük 232-t vettek őrizetbe és 334 fegyvert foglaltak le – közölte Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerdán.

“Két hét alatt a harmadát foglaltuk le annak a mennyiségnek a háborús fegyverekből, amelyet egy év alatt szoktunk” – mondta a miniszter. Azt is jelezte, hogy 165 helyen kábítószert is találtak a rendőrök.


A titkosszolgálatok által az iszlamista radikális körökhöz tartozó megfigyeltek közül 330 embert helyeztek házi őrizetbe, 26 ember pedig azért nem hagyhatja el a lakóhelyét a december 11-ig tartó klímacsúcs idején, mert korábban erőszakba forduló tüntetéseken vett részt.

Bernard Cazeneuve azt is elmondta, hogy az elmúlt héten három mecsetet is bezárattak a hatóságok.


“Radikalizálódás miatt korábban még soha nem rendelt el egyetlen kormány sem mecsetbezáratási intézkedést” – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

Múlt héten a közép-franciaországi Lyonban és a Párizstól észak-nyugatra található Gennevilliers nevű elővárosban, szerda délelőtt pedig a keletre található Lagny-sur-Marne-ban zárattak be egy-egy mecsetet a hatóságok.

Ez utóbbi hely átvizsgálása után 22 embernek megtiltották Franciaország elhagyását, kilenc radikális embert pedig házi őrizetbe helyeztek. Egy embert, akinél 9 milliméteres revolvert találtak, őrizetbe vettek.

“Az akciókat a gyűlöletet hirdető, önjelölt imámok ellen indítottuk” – mondta a miniszter. Elmondása szerint a Lagny-ban található mecset vezetőinél találták a fegyvert, valamint a dzsihádról, a szent háborúról szóló dokumentumokat is lefoglaltak. Az akció eredményeként a következő kormányülésen a miniszter tájékoztatása szerint fel fognak oszlatni három, magát kulturális egyesületként bejegyzett csoportot is.

A házkutatások nem állnak közvetlen kapcsolatban azzal a nyomozással, amely a 130 halálos áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó november 13-i merénysorozat miatt indult, hanem elsősorban megelőző jellegűek további terrorcselekmények megakadályozására, és elsősorban radikális iszlamisták ellen irányulnak.

Kapcsolódó Cikkek