EUR: 339,37 Ft
CHF: 319,55 Ft
2020. február 26., szerda
Géza

Külföld

A Boko Haram vérfürdőt rendezett karácsonykor

Vérfürdőt rendeztek a Boko Haram terrorszervezet fegyveresei karácsonykor egy északkelet-nigériai faluban – közölték szombaton a helyi önvédelmi milícia tagjai.

A vérengzés a Borno szövetségi államban lévő Kimba faluban történt pénteken késő este. A Boko Haram fegyveresei lerohanták a települést, lövöldözni kezdtek, legkevesebb 14 embert megöltek, sokat megsebesítettek, a települést pedig felgyújtották. Egyetlen ép ház sem maradt. A faluból több százan a közeli Biu városában lévő menekülttáborba mentek, amely a Boko Haram rajtaütései elől menekülőknek nyújt menedéket.


A támadás néhány nappal az után történt, hogy Muhammadu Buhari nigériai elnök bejelentette: a kormánycsapatok gyakorlatilag megnyerték a Boko Haram elleni háborút.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram hat éve folytat fegyveres harcot, és 2015 elején jelentős területeket foglalt el három északkelet-nigériai szövetségi államban, illetve támadásait kiterjesztette a szomszédos államokra is. Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadsereg az utóbbi időben visszaszorította a lázadókat. A frakciókra töredezett csoport ezért a közelmúltban gerillahadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intézett támadásokat. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport legalább 17 ezer ember halálát okozta eddig a 175 milliós afrikai országban, és 2,5 millió ember menekült el otthonából a harcok elől.

Kapcsolódó Cikkek