EUR: 337,19 Ft
CHF: 317,84 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Külföld

A dánok nemet mondtak az Európai Uniónak

A dánok többsége a csütörtöki népszavazáson elutasította, hogy országuk átvegyen bizonyos európai uniós szabályokat a bel- és igazságügyi együttműködés területén.

Az urnák zárása után közzétett előrejelzések értelmében a “nem” szavazatok győztek a referendumon. A DR állami televízió felmérése szerint a szabályok átvételét elutasítók aránya 53,3, az igenlőké pedig 46,7 százalék. A másik felmérés – amelyet a félhivatalos TV2 tett közzé – gyakorlatilag ugyanilyen eredményeket mutat: 52,8 százalékra becsülte a “nem” szavazatokat és 47,2 százalékra az “igen” voksokét.


Később pedig – immár nem becslések, hanem a szavazatok 51 százalékának megszámlálása alapján – a hírek arról szóltak, hogy a voksoláson résztvevők 54,6 százaléka szavazott nemmel.

Dánia az 1990-es évek elején kapott felmentést a közös bel- és igazságügyi szabályok alkalmazása alól, emellett a védelmi együttműködésből és a monetáris unióból is kimaradhatott. Ezt a többi tagállam mintegy engedményként tette lehetővé Koppenhága számára, miután a dán választók 1992-ben egy népszavazáson elutasították az Európai Közösségekből Európai Uniót létrehozó – s a fenti területeken az integráció mélyítését előíró – maastrichti szerződést. A kimaradás lehetőségének biztosítása után a dánok megszavazták a szerződést.


A mostani népszavazást az indokolta, hogy Dániának jövőre ki kellene lépnie a tagállami rendőrségek együttműködését segítő uniós ügynökségből, az Europolból, miután annak meg fog változni jogi helyzete. A referendumon feltett kérdés arra vonatkozik, hogy a dán parlament felhatalmazást kapjon-e a szükséges szabályok átvételére annak érdekében, hogy az ország az Europol tagja maradjon.

Az igen szavazat mellett kampányolók – köztük a kormány és a legfőbb ellenzéki párt is – azt hangsúlyozták, hogy a nemzetközi dzsihadizmus és a bűnözés határon átnyúló formái elleni harcban létfontosságú a belügyi együttműködés. A nemre buzdító euroszkeptikus politikai erők ezzel szemben azt állították, hogy az uniós integráció mélyítése a bevándorlás növekedéséhez fog vezetni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

 • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

 • Koronavírus: egyre több az olaszországi fertőzött

  Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében.