EUR: 335,36 Ft
CHF: 314,98 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Belföld

A magánépítkezésekre is kiterjeszthetik az alacsonyabb áfát

A kormány a magánépítkezőknek is biztosítaná az alacsonyabb lakásépítési áfát, a kabinet szerdán tárgyal a javaslatról. Az építőipari szervezetek örülnének az alacsonyabb áfakulcs kiterjesztésének. A vállalkozók által épített új lakásokat a parlament keddi döntése szerint januártól 27 százalék helyett már csak 5 százalék áfa terheli a következő négy évben.

Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke az Országgyűlésben jelentette be kedden, hogy a kormány a magánépítkezők számára is biztosítaná az alacsonyabb áfát.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek elmondta, nem szabad különbséget tenni az építőcégek és a magánépítők között. A kormány ezért szerdán arról dönthet, hogy a magánépítkezők 5 millió forintig visszaigényelhessék a 27 százalék és 5 százalék közötti áfatartalmat a bemutatott számlák alapján a következő négy évben.

Egy 20 milliós ház építésénél a 27 százalékos áfa 5 millió 400 ezer forintot tesz ki, 5 százalékos kulccsal pedig csak 1 millió forintot, a kettő közötti 4 millió 400 ezer forintos áfakülönbözetet igényelhetné vissza az építő magánszemély. A miniszter szerint az alacsonyabb áfakulcs kiterjesztése – az ágazat fehéredésének köszönhetően – semleges hatással lesz a költségvetés adóbevételeire.


A technikáról még nem született végleges döntés. Varga Mihály azt tartaná a legkényelmesebb megoldásnak, ha a számlákat a bankokban nyújthatnák be a kedvezményezettek, és a kincstár a banknál vezetett számlára utalná a támogatást. A felújítások lehetséges áfakedvezményét firtató kérdésre a miniszter azt válaszolta, vizsgálják ennek hosszú távú lehetőségét is, hiszen szükség van a felújításokra, korszerűsítésekre, de most “egyszerre csak egy lépést lehet megtenni”.

Építőipari szervezetek üdvözölték az 5 százalékos áfakulcs kiterjesztésének szándékát a magánépítkezőkre is, a lehetőségtől az építések felpörgését és az ágazat fehéredését várják.

Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke hangsúlyozta, a rendszer fehérítheti az építőipart és garanciális, minőségbeli vitákat dönthet el a fogyasztó javára. Az intézkedésnek köszönhetően az építtetők baráti megegyezések helyett várhatóan szerződést kötnek a kivitelezővel, ami alapján számla készülhet az anyagról és a munkákról, átláthatóbbá téve a folyamatokat.

Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) projektvezetője szintén üdvözlölte a kormány bejelentését, úgy vélte, fontos, hogy megújuljon a magyar lakásállomány. Magyarországon a lakóépület-állomány 56 százaléka családi ház, így lényeges, hogy a magánépítkezőknek is biztosítsa a kormány az alacsonyabb lakásépítési áfát. Hozzáfűzte: a KSH legutóbbi népszámlálási adatai szerint a lakóépületek 70 százaléka felújításra szorul, a mostani árakon azonban még az ingatlanfejlesztőknek sem érte meg építeni.

A parlament kedden elfogadta azt a javaslatot, amely alapján a jövő év első napjától 2019. végéig a jelenlegi 27 százalék helyett 5 százalék lehet az új építésű lakóingatlanok értékesítésénél az áfa. A kedvezmény olyan, többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve az olyan egylakásos lakóingatlanokra, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter.

Az Otthon Centrum (OC) franchise hálózat szerint az áfacsökkentésnek köszönhetően jövőre 5-8 százalékkal eshet az új építésű lakások ára, 2017 azonban ismét drágulhatnak az ingatlanok. A vállalkozások által eladásra felépített lakások száma az előértékesítést is figyelembe véve az idei 3-4 ezerről akár 10 ezer fölé is emelkedhet 2016-ban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán Viktor: Magyarország mindenek előtt!

  Orbán Viktor: Magyarország mindenek előtt!

  Huszonkettedik évértékelő beszédét tartotta tegnap délután Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban. A kormányfő először első kormányzása idején, 1999-ben tartott évértékelő beszédet a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére. A Fidesz elnöke azóta minden esztendő elején áttekinti az előző időszakot, illetve kijelöli a következő időszak kormányzati feladatait.

 • Elkészült a Lovarda és Főőrség a Várban

  Elkészült a Lovarda és Főőrség a Várban

   Világszerte is példaértékű lehet a Nemzeti Hauszmann Program keretében megújuló budai Vár és az ahhoz tartozó épületek. Magyarország határidőre, az UNESCO által rögzített tartalmi és formai követelményeknek megfelelően elkészítette a budapesti világörökségi helyszín állapotmegőrzési jelentését.

 • Öt százalékkal nőtt tavaly a GDP

  Öt százalékkal nőtt tavaly a GDP

  Az elmúlt évben 4,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző évihez képest – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.