EUR: 338,49 Ft
CHF: 317,68 Ft
2020. február 29., szombat
Elemér

Külföld

A német kormány cáfolja a határ lezárását

A német kormány szóvivője csütörtökön cáfolta a Bild című lapnak azt az értesülését, amely szerint vészhelyzeti tervet fontolgatna arra az esetre, ha nem csillapodik a menekülthullám. A német lap aznapi száma szerint a formálódó elképzelés lényege a határ lezárása és a belépés megtagadása a biztonságos harmadik országból érkező menekültektől.

“Ez a jelentés téves” – hangoztatta Steffen Seibert.


“A szövetségi kormány egy tartós európai megoldáson dolgozik, együtt EU-s partnereinkkel és az Európával szomszédos országokkal” – tette hozzá a kormányszóvivő berlini nyilatkozatában.

A Bild forrásmegjelölés nélküli írása szerint a szövetségi kormány fel akar készülni arra az esetre, hogy Németország már nem tud befogadni menekülteket annyira nagy számban, mint eddig. A vészhelyzet kezelését célzó, még alakuló elképzelés “magva” az, hogy “messzemenően” lezárják az ország határait és “ideiglenesen” megtagadják a belépést a biztonságos harmadik országból érkező menekültektől, “azaz szinte mindenkitől”. A lap szerint Angela Merkel kancellár, a jobbközép CDU elnöke és Sigmar Gabriel alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke egyetért abban, hogy az Európai Unió “nem eshet szét a menekültkérdés miatt”, és ebben “Németországnak nagy felelőssége van”. Az is világos számukra, hogy a Németországba érkező menedékkérők számának “jelentősen csökkennie kell”. Mindezt írásban rögzítették a Bild szerint. A cél az, hogy évente legfeljebb nagyjából 400 ezer, azaz napi szinten bő ezer menedékkérő érkezzen. Ezt a számot azonban írásban nem rögzítették, mert Angela Merkel el akarja kerülni a számszerűen kifejezett felső létszámhatár körüli vitát – írta a német lap.

Kapcsolódó Cikkek