2020. február 22., szombat
Gerzson

Külföld

A Saul fia Los Angelesben is elvitte a fődíjat!

Nemes Jeles László Saul fia című alkotása kapja a legjobb külföldi film díját a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségétől (LAFCA), amely vasárnap hozta nyilvánosságra szavazásának eredményét. Az 1975-ben alapított Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége először díjaz magyar filmet.

A legjobb színész kategóriában Röhrig Géza, a Saul fia című film főszereplője lett a szavazás második helyezettje – hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.


Nemes Jeles első játékfilmje májusban a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a nagydíjat három további rangos elismeréssel együtt. A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt. Nemzetközi debütálása óta számos további díjat kapott a holokausztdráma, a múlt héten az év legjobb idegen nyelvű filmjének választotta az egyik legrégebbi amerikai filmes testület, a National Board of Review of Motion Pictures (NBR) is. A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar nevezése a legjobb idegennyelvű film kategóriában.

A rangos amerikai sajtóorgánumoknak író 57 kritikust tömörítő LAFCA a Spotlight című produkciót szavazta meg az év legjobb filmjének, és Tom McCarthy tényfeltáró újságírókról szóló alkotásának forgatókönyve is díjazott lett. A Mad Max: A harag útjának három díjat ítéltek oda, köztük George Miller a legjobb rendezőét is átveheti majd.


Charlie Kaufman és Duke Johnson Anomalisa című animációs filmjét – amelyet a novemberben a 13. Anilogue fesztiválon a budapesti közönség is láthatott – a legjobb animációs filmnek választották a Los Angeles-i kritikusok, akik Carter Burwell produkcióhoz szerzett zenéjét szintén elismerték díjukkal. Burwell egyébként az elismerést a Carol zeneszerzőjeként is kiérdemelte.

A színészi díjakat a Steve Jobs-filmben játszó Michael Fassbender, a 45 év sztárja, Charlotte Rampling, továbbá Michael Shannon, a 99 Homes epizódszereplője és az Ex Machinában látható Alicia Vikander veheti majd át az ünnepélyes díjátadáson január 9-én Los Angeles-ben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán Viktor: ambíciózus Európához ambíciózus költségvetés kell

  Orbán Viktor: ambíciózus Európához ambíciózus költségvetés kell

  Nem fogadható el, hogy négy nettó befizető ország, Ausztria, Hollandia, Dánia, Svédország – Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének 1,074 százalékról szóló ajánlatát elutasítva – továbbra is bruttó nemzeti jövedelmük (GNI) 1 százalékát fizetné be az uniós költségvetésbe.

 • Felminősítette Magyarországot a japán JCRA hitelminősítő

  Felminősítette Magyarországot a japán JCRA hitelminősítő

  A stabil államháztartási rendszert, az államadósság jelentős csökkentését és az eredményes gazdaságpolitikát kiemelve javította Magyarországra vonatkozó deviza- és forintadósság minősítését a Japan Credit Rating Agency (JCRA) intézet.

 • Hatalmas zavargások Ukrajnában! Nem akarnak koronavírusos betegeket a falu lakói

  Hatalmas zavargások Ukrajnában! Nem akarnak koronavírusos betegeket a falu lakói

  Kilenc rendőr megsebesült, és 24 embert őrizetbe vettek a hatóságok csütörtök este, amikor zavargásba torkollott a helybeliek tiltakozása egy kelet-ukrajnai településen amiatt, hogy a hatóságok falujuk szanatóriumában akarják elhelyezni el a kínai koronavírus-járvány gócpontjából, Vuhanból elhozott 45 ukrán és 27 külföldi állampolgárt.