EUR: 344,75 Ft
CHF: 319,81 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Béren kivüli juttatás

A sikeres program folytatódik

Idén megközelíti a negyedmilliót azoknak a száma, akik az Erzsébet-program által kaptak üdülési, pihenési lehetőséget. Erdős Balázs, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány pályázati programvezetője lapunknak adott interjújában arról is beszélt, hogy jövőre legalább ugyanennyien részesülhetnek ebben a lehetőségben. Az új kiírások várhatóan év elején jelennek meg.

Erdős Balázs, Erzsébet Utalvány (Fotó: Máté Krisztián)

Erdős Balázs (Fotó: Máté Krisztián)

– Az Erzsébet-program egyik legfontosabb tevékenysége a gyermektáboroztatás, az általános táborok mellett tematikus táborok lebonyolítása is zajlik. Tudják már, hogy mi várható ezen a téren 2016-ban?
– A menetrendet jelenleg is tervezzük, itt főleg a 2015-ös mintára hagyatkozunk. Idén az általános táborok mellett durván hatvanféle tematikában szerveztünk további táborokat, az egyes sportágaktól kezdve egészen a művészeti témákig. Ez a bázis megmarad, ugyanakkor néhány új elem is megjelenhet a palettán, mint ahogy erre a korábbi években is volt példa.
– Mire lehet számítani?
– Alapvetően azt gondolom, hogy jelenleg is már meglehetősen átfogó a kínálat, azonban ezzel együtt is évről évre igyekszünk megújulni. Ennek köszönhetően hirdettük meg korábban például a szörftáborunkat, vagy nyitottunk beteg, betegségből gyógyult vagy éppen fogyatékossággal élő honfitársaink felé. Konkrétumokat még korai volna mondani, de hasonló elképzelések mentén frissítenénk a jövő évi programot.
– Az Erzsébet-tábor pályázati kiírásai leginkább a gyerekeket várják. Hányan jutottak el közülük idén ezekre az alkalmakra?
– Több mint százezer gyermek kapott lehetőséget ebben az évben táborozásra, pihenésre, ami összességében szép eredmény. Azt mutatja, hogy az Erzsébet-program a 2011-es elindulása óta egy országosan ismert programmá nőtte ki magát.
– Tartható ez a szám 2016-ban is?
– Az a célunk, hogy a következő évben is legalább ugyanennyi gyerek jusson el Erzsébet-táborokba. Nyilván ez még sok mindentől függhet, de kifejezetten törekszünk a bázis megtartására. Az lehetséges, hogy év közben akár felülteljesítjük az előzetes terveinket.
– Ez vajon a „repetázásra” is kiterjed, vagyis hogy több alkalommal is részt lehet majd venni a táborokban?
– Az alapvető szándék változatlan maradt, vagyis hogy először az új résztvevők számára szeretnénk biztosítani az üdülés lehetőségét, csak utána a visszatérőknek. Ha bírjuk erőforrásokkal, akkor lehet mód a „repetázásra”.
– Ehhez persze első körben a pályázatoknak kell megjelenniük. Mikorra várható ez?
– Mondhatni, tradícióvá vált, hogy a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány év elején jelenteti meg az új pályázati kiírásait, reményeink szerint ez most sem történik majd másképp.
– Milyen területekre terjed majd ki a pályáztatás?
– Ahogyan az a korábbi években már megszokottá vált, az Erzsébet-program két fő pilléren nyugszik: az általános és a tematikus táborok mellett szociális üdültetésre is írunk ki pályázatokat. Utóbbi részben többek között a nyugdíjasok, a nagycsaládosok, valamint a fogyatékossággal élők mellett évről évre változó célcsoportokat szólít meg, hiszen ezen belül kínálunk üdülési lehetőséget a kiemelt közfeladatot ellátó dolgozók és családjaik számára. Idén a postai szolgáltatás, a közlekedés, illetve az oktatás területén foglalkoztatottaknak hirdettük meg ezt a lehetőséget. Jelenleg egyeztetés van a tekintetben, hogy melyek lesznek a kedvezményezett szakmák jövőre.
– Azt viszont nyilván összesítették már, hogy a teljes Erzsébet-programban hányan vettek részt 2015-ben?
– Az év végi ünnepek körüli kiemelt üdülési időszak még javában zajlik, de a nyilvántartások szerint idén megközelíti a negyedmilliót azoknak a száma, akik a program keretében kaptak üdülési, táborozási, pihenési lehetőséget.
– Megmarad-e a kedvezményes fürdőpályázat, amely nyugdíjasok számára kínál kedvezményes fürdőjegyet?
– A tavaly elindított program rövid időn belül népszerűvé vált, így továbbra is elérhető lesz a kínálatunkban. A nyertes nyugdíjaskorúak országszerte több mint 80 fürdő szolgáltatásaiból választva  vehetik igénybe a támogatást.
– Kanyarodjunk még vissza a pályázatokhoz. Hogyan néz ki a gyakorlatban a jelentkezés folyamata?
– Folyamatos jelleggel törekszünk a pályázati rendszerünk egyszerűsítésére, felhasználóbarát fejlesztésére, amit talán az is jól mutat, hogy egy-egy jelentkezés tervezetten a jövőben kevesebb időt vesz majd igénybe. Az alapvető elv egyébként a pályázatok tekintetében az, hogy a keretösszeg kimerüléséig minden hiánytalanul, a pályázati kritériumoknak megfelelően benyújtott pályázat sikeres. A szükséges dokumentációk megismerésében, valamint a pályázatok benyújtásában a személyes ügyfélszolgálati pontokon – amelyekből közel ezer működik országszerte – is a pályázók segítségére lesznek együttműködő partnereink. (x)


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.