EUR: 338,49 Ft
CHF: 317,68 Ft
2020. február 29., szombat
Elemér

Extra

A Top Gun és a Szellemirtók a halhatatlanok csarnokában

A Top Gun, a Szellemirtók és a Szigorúan bizalmas című bűnügyi dráma is bekerült az amerikai nemzeti filmregiszterbe, vagyis azon alkotások közé, amelyek gondozására különösen nagy hangsúlyt fektetnek az eredeti kópiák megóvásával.

Az említett művek mellett további 22 filmmel, többek közt A remény rabjaival gyarapodott a filmes örökség az amerikai kongresszusi könyvtár döntése értelmében. David Mao, az intézmény vezetője szerint így ismerik el ezeknek az alkotásoknak a filmművészetre, valamint az amerikai kultúrára és művészetre gyakorolt jelentőségét.


Az idén beválogatott művek közül a legrégebbi 1894-ből származik. A The Sneeze (A tüsszentés) címen emlegetett kisfilmet Thomas Edison feltalálócsapatának vezetője, W.K.L. Dickson rögzítette.

A filmörökség része lett a The Story of Menstruation (A menstruáció története) című oktatófilm is, amelyet becslések szerint 93 millió amerikai nő látott 1946-os bemutatása és az 1960-as évek vége között, és amelyet dicsértek haladó, tudományos megközelítéséért.

Az érdekességek sorát gyarapítja a Drakula című horror 1931-es spanyol nyelvű változata. A filmet esténként, más szereposztással, de ugyanazokat a díszleteket használva forgatták, mint a Lugosi Béla főszereplésével készült világhírű klasszikust.

Tavaly olyan filmek kerültek a katalógusba, mint a Ryan közlegény megmentése, A nagy Lebowski, a Rosemary gyermeke, a Meglógtam a Ferrarival és a Rio Bravo című western.

Az 1989-ben létrehozott regiszterben már 675 alkotás szerepel.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek