2020. február 26., szerda
Géza

Erzsébet program

Akarat és alázat nélkül nem megy

Martinek János kétszeres olimpiai, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok öttusázó, így ha valaki, ő igazi példaképként állítható a gyerekek elé. Nem csoda, hogy immár három éve vezeti az Erzsébet Talentum Program öttusa-foglalkozásait.

Az, hogy az öttusa bekerült az Erzsébet–program szakmai területei közé, talán leginkább Martinek János érdeme. A kezdeményezés négy évvel ezelőtt indult, a legelején még öttusa nélkül. – A sportág csak a második körben csatlakozott a többi tematikus táborhoz, az Erzsébet Talentum Program vezetését pedig már egyből magamra vállaltam – emlékezett vissza a kétszeres olimpiai bajnok.


Ez utóbbi a nyári tematikus táborokra épül, az ott részt vevő gyerekek közül választják ki a legtehetségesebbeket, akik aztán évente két alkalommal az érdeklődési területük elismert szakembereivel készülhetnek. – Az öttusa tehetséggondozó foglalkozásaira öt gyereket jelölünk ki, akiket aztán nagyon intenzíven trenírozunk az éves Talentum-táborok kétszer négy napja alatt – ismertette Martinek. Az egykori világklasszis egyébként már a kiválasztás folyamatát sem tartja egyszerűnek, azt mondta, hogy segítők nélkül valószínűleg nem sikerülne jó döntést hoznia. – Az öttusa nyári táboraiba szép számmal érkeznek ifjú reménységek, durván tíz gyerekre jut egy edző – mesélte. Közülük a nagy többség már versenyez is valamilyen szinten, így tehát az elért eredmények egyfajta objektív szempontjai a Talentum Programba való bekerülésnek. – E mellett a hozzáállás, a mentalitás és persze a szorgalom is sokat nyom a latba, illetve a gyerekek szociális hátterét sem hagyjuk figyelmen kívül – mutatott rá Martinek János.

A szakember arról is beszélt, hosszú évek alatt válik el, hogy lesz-e bárkiből is sikeres versenyző. Az viszont már a Talentum Programban kiderül, hogy ki rendelkezik kellő alázattal a sport iránt. – A legfontosabb feladatunk, hogy a gyerekek motivációját erősítsük meg úgy, hogy akkor is kitartsanak a sportág mellett, ha egyre göröngyösebbé válik az út előttük – fogalmazott a sportember.


Kapcsolódó Cikkek