2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Áradásokat és haláleseteket okozott a vihar Nagy-Britanniában

Heves széllel és kiadós zivatarokkal söpört végig Nagy-Britannián szombaton a Desmond névre keresztelt vihar, egy ember halálát okozva, a nyomában kialakult áradások pedig több falut és várost is elöntöttek Anglia északnyugati részén.

Rendőrségi közlés szerint London északi felében meghalt egy 90 éves férfi, akit a szél nekilökött egy elhaladó autóbusznak.


Néhány északnyugat-angliai települést embermagasságú víz öntött el. A hatóságok tucatnyi országutat zártak le a forgalom elől az áradások és földcsuszamlások miatt.

David Cameron miniszterelnök közölte, a mentőalakulatok hozzáláttak, hogy a vihar következményeit mielőbb felszámolják és segítsenek a zord időjárás miatt rászorulóknak.

Az angol meteorológiai hivatal több mint 130 árvízriasztást adott ki szombaton, főleg Anglia északi és Skócia délnyugati részére, és ebből több mint 40 emelt szintű riasztás volt az emberéletet fenyegető áradások miatt.

A cumbriai Westmorland grófság Shap településére 178 milliméter csapadék hullott szombaton, ami a meteorológiai szolgálatok szerint több mint a fele a decemberi átlagos csapadéknak.

Skóciában labdarúgó és rögbimérkőzéseket mondtak le a mostoha idő miatt.

Kapcsolódó Cikkek