2020. február 17., hétfő
Donát

MVM Paks 40

Atomenergia: a megfizethető áram garanciája

Az atomerőművi áramtermelés költségeit sokkal kisebb mértékben befolyásolja az üzemanyag ára, mint a fosszilis energiatermelés során. Az olcsó áram kedvezően befolyásolja a gazdaság versenyképességét – ezért volt és lesz az atomerőmű a fejlődés alapja Magyarországon is.

Az atomerőművi áramtermelés költségeit sokkal kisebb mértékben befolyásolja az üzemanyag ára, mint a fosszilis energiatermelését. Az olcsó áram kedvezően befolyásolja a gazdaság versenyképességét – ezért volt és lesz az atomerőmű a fejlődés alapja Magyarországon is.


Az elmúlt évtizedekben meglehetősen tág határok között mozogtak az energiahordozók árai a világpiacon, az időszakos hullámzásokon túl hosszú távon egyre többet kell fizetni az áramtermelés alapját adó anyagokért. Ezzel párhuzamosan a háztartások is egyre több villamos energiát igényelnek, így a versenyképes árú energia az elmúlt évtizedekben mindinkább kulcskérdéssé válik a kontinens és különösképpen Magyarország gazdasága számára. Az atomenergia különlegessége, hogy az üzemanyag ára jóval kisebb arányban befolyásolja a fogyasztók – háztartások vagy vállalkozások – villanyszámláján megjelenő összeget, mint akár a szén-, akár a gáz- és egyéb fosszilis erőműveknél, ráadásul a technológia fejlődésével mind hatékonyabbá válnak ezek a termelőegységek, azaz egységnyi üzemanyagból mind több áramot tudnak előállítani, ezzel is csökkentve a fajlagos költségeket.

A versenyképes árú villamos energia nélkül az európai és a magyar cégek is komoly hátrányba kerülnek globális kihívóikkal szemben. Nem mindegy ugyanis, hogy egy gyár mennyiért tudja megvásárolni a termékek előállításához szükséges energiát, az mekkora tételt jelent a végső termék eladásakor. Az elmúlt évtizedekben és ma is Magyarországon és más országokban is a leginkább megfizethető árú villamos energia az atomerőművekből származott és származik.


Az atomenergia a környezetvédelmi és a klímapolitikai célok teljesülését is segíti. Az atomerőművek és a megújuló energia szembeállítása téves következtetéseket eredményez. A nukleáris létesítmények ugyanis olyan alaperőművek, amelyek képesek az időjárási viszonyoktól függetlenül állandóan termelni, alacsonyabb áron, mint a fosszilis tüzelőanyagot használó üzemek. Az atomerőművek ráadásul működésük során nem bocsátanak ki káros anyagokat, így az ökológiai lábnyom csökkentésére vonatkozó nemzetközi törekvésekbe is jól illeszkednek.
Az atomerőművi áramtermelés kedvező gazdasági és környezeti hatásainak hosszú távú fenntartásához állandó fejlesztésre, a biztonság és a hatékonyság folyamatos erősítésére van szükség.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Simicska átjátszotta a Magyar Nemzetet a Jobbiknak?

  Simicska átjátszotta a Magyar Nemzetet a Jobbiknak?

  Havi rendszerességgel készít közvélemény-kutatásokat az Iránytű Intézet a Magyar Nemzetnek – írta a 888.hu. A portál szerint így a napilap tulajdonosa, Simicska Lajos pár héttel a jobbikos Barikád hetilap bezárása után máris kisegítette a pártot az egykor jó hírű polgári napilap alárendelésével.

 • Folyamatosan újjászületnek a reaktorok

  Folyamatosan újjászületnek a reaktorok

  Egy atomerőmű sohasem tekinthető statikus rendszernek, hiszen mind a biztonság, mind az áramtermelés hatékonyságát javító technológia fejlesztése a legfontosabb prioritás a nukleáris villamosenergia-termelésben.

 • Nukleáris bástya az erős gazdaságért

  A magyar lakosság és a gazdaság szereplői több mint három évtizede élvezik az atomenergia áldásos hatását, a stabil áramtermelést és az olcsó áramot.