2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Erzsébet program

Az álmok valóra válnak

A rutinszerű hétköznapok során számos dolog elsikkad, gyakorta még olyanok is, amelyek egyébként jóval többet érnének annál, mint hogy futólag vegyünk tudomást róluk. Az elmulasztott pillanatok persze többségében azt eredményezik, hogy érzéseket, felismeréseket, egyszóval az értéket hagyjuk veszni, de néha az is előfordul, hogy a konkrétumok felett siklunk el.

Jó példa erre az Erzsébet-utalványcsalád, amely a 2012-es indulása óta már-már magától értetődő részévé vált a mindennapoknak. Az utalványokat felhasználva vásárolunk élelmiszert, lepjük meg a hozzánk közel állókat, szerezzük be az iskolakezdéshez szükséges eszközöket, váltunk jegyet sportrendezvényekre, vagy tekintünk meg éppen kulturális eseményeket. Azt, hogy mennyire természetessé vált az Erzsébet-utalványok jelenléte az életünkben, talán kellőképpen bizonyítja, hogy alig tűnik fel a nagyszerűsége; hogy bár nem pénz, mégis szinte az összes fogyasztási cikk elérhető a beváltásával.


Csakhogy az Erzsébet-utalványcsalád nem pusztán készpénz-helyettesítő eszköz, nem csupán egy jól kitalált termék, hanem mindezeken felül valódi, megfogható céllal bír. Ez pedig a rá épü- lő szociális kezdeményezés, az Erzsébet-program megvalósítása. Az Erzsébet-utalványok családját a szociális felelősségvállalás érdekében hoztuk létre Magyarországon. Fontosnak tartottuk, hogy az utalványforgalmazás hasznához célzottan jussanak hozzá mindazok, akik rövidebb-hosszabb ideig segítségre szorulnak. Ennek köszönhetően az elmúlt négy évben több mint 600 ezren, ezen belül is több mint 300 ezer gyermek jutott üdülési, táborozási lehetőséghez, több száz nehéz sorsú, ámde kivételesen tehetséges fiatal pedig az Erzsébet Talentum Programban a legkiválóbb szakemberek felkészítése mellett fejleszthette képességeit.

Az Erzsébet-program európai viszonylatban is egyedülálló, hiszen a résztvevők számát tekintve ekkora volumenű szociális üdültetés európai szinten csak hazánkban valósul meg. Bátran kijelenthető, ha nincs az Erzsébet-utalványcsalád, minderre nagy valószínűséggel nem került volna sor, az álmok nem válhattak volna valóra. A most kézben tartott kiadvány azt hivatott bemutatni, hogy a felelősségvállalás jegyében, a Szent Erzsébet-i hagyományokra építve milyen eredményeket ért el az Erzsébet-utalványcsalád, és az arra épülő Erzsébet-program.


Kapcsolódó Cikkek