2020. február 26., szerda
Géza

Erzsébet program

Az anyaország ismét várja a kárpátaljai magyar gyerekeket

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány a múlt héten ismét meghirdette az Erzsébet-program a kárpátaljai magyar gyermekekért pályázatot. A felhívás eredményeképpen idén nyáron már mintegy háromezren jutottak üdülési lehetőséghez.

December 13-áig lehet benyújtani a jelentkezést az idén már második alkalommal kiírt Erzsébet-program a kárpátaljai magyar gyermekekért pályázatra, amelyet a múlt hét szerdáján jelentetett meg a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA). A felhívás olyan 8–14 éves kárpátaljai diákoknak szól, akik még nem vettek részt az MNÜA ezen kezdeményezésében. Mint ismert, az idén nyáron első alkalommal meghirdetett program keretében mintegy háromezren üdülhettek a Balaton-parti Zánkán.


Parlament, látogatás, Erzsébet-program, Kárpátalja

(Fotó: MNÜA)

 

Róna Eszter programvezető az újabb pályázata kapcsán azt mondta a Lokálnak: a program célja az, hogy minden kárpátaljai gyermek legalább egyszer eljusson Magyarországra. – A mostani lehetőség nagy lépés ebben az irányban, hiszen a tervek szerint Zánkán 400 gyermeket tudunk majd fogadni, míg a székelyföldi Ivóban további 150-et – kö- zölte a programvezető. A pályázat lebonyolítása várhatóan január első heteiben történik meg, a sikeresen pályázó gyerekek hét napot tölthetnek majd el az egyik vagy a másik helyszínen.

A szervezők a nyári menetrendhez hasonlóan most is különleges programokkal készülnek: már egyeztetnek a Parlament-látogatásról, és ha minden igaz, egy veszprémi állatkerti túrát is beiktatnak. Róna Eszter a jövő nyár kapcsán arról is beszélt, hogy a program mindenképpen folytatódik, hiszen a pihenésen, tartalmas időtöltésen kívül más, életre szóló élményeket is ad a külhoni magyar diákoknak. – A táborozások során határokon átívelő barátságok is születnek, tovább erősítve a fiatalok magyarságtudatát, ez a jelenleg krízishelyzetben élő kárpátaljai családoknak különösen fontos lehet – emelte ki. (x)


Kapcsolódó Cikkek