EUR: 338,17 Ft
CHF: 318,73 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Erzsébet program

Az Erzsébet-program a szociális üdültetés legsikeresebb európai modellje

Az elmúlt négy évben hazánkban az utóbbi két évtized legnagyobb gyermektáboroztatási programja jött létre Magyarország Kormányának támogatásával. Az Erzsébet-program kiemelten támogatja a gyermekeket, a nagycsaládosokat, a fogyatékkal élőket és a nyugdíjasokat. Az Erzsébet-táborok magyarországi és külhoni gyermekek számára egyaránt biztosítják a tartalmas pihenés lehetőségét.

A kormány négy évvel ezelőtt célul tűzte ki, hogy a rászorulóknak kedvezményes üdülési, pihenési lehetőséget biztosít. Ezt a célt az Erzsébet-programként elnevezett szociális üdültetési programmal valósítja meg, amelyet a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány működtet. Az Erzsébet-program fennállásának négy évében több mint 600 ezer ember jutott üdülési, pihenési lehetőséghez, közülük több mint 300 ezer gyermek. A program indulásának évében, 2012-ben mintegy 50 ezer, majd 2013-ban mintegy 80 ezer, 2014-ben több mint 80 ezer, idén pedig több mint 100 ezer gyermek jutott pihenési, üdülési, táborozási lehetőséghez az Erzsébet-program keretében.


Ebben az évben az Alapítvány több mint 70-féle témában várta a gyermekeket nyári tematikus táboraiban. Több mint 60 ezer gyermek vehetett részt a közoktatási intézményekből és gyermekvédelmi intézményekből általános nyári Erzsébet-táborokban, őszi és tavaszi kirándulásokon, egynapos speciális programokon. A táborokban egységes napirend biztosítja minden gyermek számára az életre szóló élményeket, itt kovácsolódik közösséggé az ország minden részéből és a határainkon túlról érkező 8–14 éves korosztály, köttetnek szoros barátságok, ismeri meg ki-ki saját és mások rejtett képességeit, csodálkozik rá a természet adta szépségekre. A sokféle élmény mégis egységessé és sajátosan Erzsébet-táborivá alakul, köszönhetően a Szent Erzsébet-i hagyományok felelevenítésének és a magas színvonalú programok sikeres megvalósításának.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány célja, hogy minél több család és fiatal számára tudjon nemcsak a szünetben, hanem év közben is tartalmas kikapcsolódást biztosítani. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a gyermektáboroztatás az Erzsébet-program jövőjét jelenti mind az anyaországban, mind a határainkon túl is. A Kárpát-medence országaiban élő magyar gyermekek nemcsak az anyaország kultúráját ismerhetik meg, de határokon átívelő barátságok is születhetnek, hiszen az Erdélyben, Ivóra szervezett Erzsébet-táborba idén már a több mint 1200 kilométerre fekvő Ljubljanából is érkezett magyar diák, akárcsak a zánkai Erzsébet Üdülőközpont és Táborba a mintegy 700 kilométerre fekvő, kárpátaljai Kőrösmezőről. Idén első alkalommal indult tá- bor veleszületett szívbetegséggel élő gyermekek számára. A helyszínt adó zalaszabari KalandoZoo park biztosította a Gyógyuló Holnapocska tábor működéséhez szükséges hátteret, amelyben ez évtől az Erzsébet-program is komoly szerepet vállalt. A gyermekek életében nagy jelentőségű ez a tábor, hiszen a szívbeteg gyerekek kezelésében ugyan hatalmas jelentőségű a szívsebé- szeti vagy kardiológiai megoldás, de a gyógyulásban az ilyen táborok jelentik a mérföldkövet: egy lépést, hogy visszakerüljenek, vagy közel kerüljenek a rendes életvitelhez. Idén az Erzsébet-programnak köszönhetően az eddigieknél is több gyermek juthatott el a Gyógyuló Holnapocska táborokba. A programban olyan alapértékeket határozott meg az Alapítvány, mint a nemzeti kultúra megismertetése, a környezettudatos gondolkodás elsajátítása, a hagyományok őrzése, ápolása és az egészség megőrzése, valamint a sport, a rendszeres mozgás szeretete.


Az Erzsébet-táborokban minden évben számtalan tehetséges gyerek tűnik fel. Ez adta az ötletet az Alapítványnak az Erzsébet Talentum Program kidolgozására, amelyben egy-egy tematikus táborban kiemelkedően teljesítő, a szakmai vezetők által kiválasztott gyermekek vehetnek részt. A program 2013 óta segíti a tehetséges gyermekeket, azóta 324 gyermeknek biztosított lehetőséget arra, hogy egy őszi és egy tavaszi négynapos tábor során képessé- güket fejlesztő foglalkozásokon és szakmai programokon vegyenek részt, főként azoknak a vezetőknek az irányításával, akikkel a nyári táborozás során együtt dolgoztak.

Az Erzsébet-program kitűzött céljainak teljesítéséhez olyan lehetőségeket is keresett a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, amelynek keretében a leghátrányosabb helyzetű tankerületekben élő gyermekek életkörülményein is javíthat. A hátrányos helyzetben élő gyermekek a nyári szünidőben a tartalmas szabadidő-eltöltés szempontjából jelentős nehézségekkel küzdenek. A probléma megoldása érdekében indította útjára 2013-ban az Alapítvány a Napközi Erzsébet-tábort – elsőként Berettyóújfaluban, kísérleti programként, 500 gyermek részvételével.  A közös tapasztalatokból kiindulva alakítottuk ki a táborok szakmai tartalmát. A program már az első évben nagy sikerrel zárult, így 2014-ben 6 tankerület 27 településének iskoláiban összesen 3 ezer gyermek vehetett részt Napközi Erzsébet-táborban, amely ebben az évben is folytatódott 4 megye 123 településén, összesen 15 ezer gyermek részvételével.

Az Erzsébet-program egy újszerű európai válasz arra, hogy a társadalmi szolidaritást nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is képviselni kell. A negyedik évébe lépett Erzsé- bet-program Európa-szerte az egyik legsikeresebb eszköz az állam szociális felelősségének érvényesítésére.

Kapcsolódó Cikkek