EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

Az EU 100 millió euróval támogatja Ukrajnát

Az Európai Unió közel 100 millió eurós támogatást nyújt Ukrajnának a decentralizációs reformok végrehajtásához és a helyi kormányzás erősítéséhez – jelentette be hétfőn az Európai Bizottság.

A bizottság által elfogadott intézkedéscsomag értelmében 97 milliót eurót fordítanak a kitűzött célok elérésére. A támogatás egyik fő célja a kormányzás és az elszámoltathatóság erősítése helyi, regionális és országos szinten.


A költségeket nagyrészt az Európai Unió állja, a programhoz azonban Németország és Lengyelország is hozzájárul 6, illetve 1 millió euróval.

Az Európai Bizottság által kiadott sajtóközlemény szerint a stabilitás és a béke elősegítését szolgáló uniós eszköz (IcSP) keretében további 10 millió euróval járulnak hozzá a kormányzás helyreállításához és a békeépítéshez a fegyveres harcok által leginkább sújtott Kelet-Ukrajnában.

“Ukrajna továbbra is elől szerepel az EU napirendjén” – közölte Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Ukrajna és az Európai Unió közötti Társulási Tanács hétfői brüsszeli ülése után. “Ezek a programok fontos szerepet fognak játszani Ukrajnának a kormányzás javítását célzó erőfeszítéseiben, ide értve a konfliktus sújtotta keleti területeket” – tette hozzá.

Johannes Hahn szomszédságpolitikáért felelős biztos arról beszélt, hogy az intézkedéscsomag elfogadása jól demonstrálja Európának az ukrajnai decentralizációs reformok iránti támogatását.

A decentralizáció kiemelt helyen szerepel a kijevi kormány reformprogramjában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

 • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

 • Koronavírus: egyre több az olaszországi fertőzött

  Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében.