EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Belföld

Az öngondoskodásról másként

Minden gyermeket terhel egy olyan súlyos törvényi kötelezettség, amelyről a magyarok túlnyomó többségének fogalma sincs.

Mindannyian hajlamosak vagyunk elodázni a személyes pénzügyi jövőnkről való gondolkodás nehéz feladatát. Nem is tudjuk, milyen károkat okozunk ezzel a halogatással. Nemcsak magunknak, hanem éppen azoknak, akik számunkra a legfontosabb emberek a világon: a saját gyermekeinknek. Ha tudnánk, hogy a nyugdíjaskorunkra kötelező előre felkészülnünk, egészen máshogy állnánk e kérdéshez. Azonnal cselekednénk, ha tudnánk, hogy három törvény is kötelez minket az öngondoskodásra: a racionalitás törvénye, a moralitás törvénye és az írott törvény.


A nyugdíjunkkal kapcsolatban gond nélkül áthágjuk a logika elemi szabályait is. Ésszerű érvek tömege bizonyítja, hogy a folyó finanszírozású nyugdíjrendszer fenntarthatatlan, ha egyre kevesebb lesz a járulékfizető és egyre több a nyugdíjas. A racionalitás törvénye arra kényszeríti az ésszerűen gondolkodni hajlandó embert, hogy időben cselekedjen a saját és szerettei jövőbeli nyugdíja érdekében.

A cselekvéshez a racionalitás törvényét meg kell támogatnia az erkölcs törvényének is. Felelős szülőként nyilván mindannyian egyetértünk abban, hogy életünk legfontosabb céljainak egyike gyermekeink boldogulásának elősegítése. Nem lehet tehát helyes az az erkölcsi döntés, amellyel szándékosan rontjuk gyermekeink életesélyeit. Pedig abban az esetben, ha a racionalitás törvényét figyelmen kívül hagyva elhalasztjuk az előtakarékosságról szóló döntésünket, elkerülhetetlenül kárt okozunk a gyermekeinknek, hiszen az állami nyugdíjunk bizonyosan alacsony jövőbeli összege miatt jórészt őket fogja terhelni az időskori eltartásunk, gondozásunk terhe.


Emellett tudnunk kell, hogy az írott törvény is öngondoskodásra kötelez minket. Magyarország Alaptörvénye szerint a nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni. Ennek nyomán az új Ptk. családjogi fejezete a szülőtartással kapcsolatban részletesen szabályozza gyermekeink, unokáink e kötelezettségét. E rendelkezések alapján akár perrel is kikényszeríthetjük gyermekeinktől a tartást, ha a jövőben a támogatásukra szorulnánk. Mindannyian szeretnénk ezt az áldatlan helyzetet elkerülni. Gyermekeink bírósági úton kikényszeríthető törvényi kötelezettségét egy módon válthatjuk meg előre: nyugdíj-előtakarékossággal.

Az ésszerűség és az erkölcs törvényei mellett az írott joganyag is kötelez minket arra, hogy gondoskodjunk a nyugdíjunk szükséges kiegészítéséről. A logikai, az érzelmi és a legális indokok megcáfolhatatlanok. A magyar állam is felismerte mindezt, és évi 280 ezer forintig terjedő szja-jóváírással támogatja a nyugdíjcélú öngondoskodást. A NyugdíjGuru News olvasói e tekintetben is első kézből tájékozódhatnak.

Dr. Farkas András

NyugdíjGuru News alapító-szakértő

www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek