EUR: 335,51 Ft
CHF: 316,07 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Belföld

Bálint gazda: Szeretnék békességben elmenni

Meglepő őszinteséggel beszélt az elmúlásról a 96 éves Bálint György, vagy ahogyan mindenki ismeri, Bálint gazda. A legendás kertészmérnök fel van készülve a legrosszabbra, de bízik abban, hogy még sok gyönyörű pillanat vár rá.

dr. Bálint György, Bálint Gazda ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Dr. Bálint György, Bálint gazda
(Fotó: Sáfár Tibor)

– Kilencvenhetedik életévemet taposom – kezdte a Lokálnak mosolyogva Bálint gazda. – Persze ismerem a természet rendjét, tudom, hogy az élet véges. Szoktam az elmúlásról gondolkodni, és úgy érzem, fel vagyok készülve mindenre. Megcsináltam, amit egy embernek meg kell tennie, nem okoztam senkinek sem bánatot vagy nehézséget. Azt hiszem, nyugodtan pihenhetek majd – mondta a kertészmérnök, akit a hosszú élet titkáról is kérdeztünk.


– Szerintem azért élek meg ilyen szép kort, mert jó gyerekkorom volt. Meghitt, békés, dolgos vidéki családban nőttem fel. Mindenem megvolt, amire szükségem lehetett. Frissen tart az is, hogy a feleségem tiltakozása ellenére még mindig tartok előadásokat. Ő persze azt szeretné, ha itthon ülnék és olvasnám azokat a könyveket, amelyeket arra az időszakra tartogattam, amikor nyugdíjas leszek. Halomban állnak ezek a kötetetek és nem akarnak csökkenni.

dr. Bálint György, Bálint Gazda ( Fotó_ Sáfár Tibor)

dr. Bálint György, Bálint Gazda
( Fotó_ Sáfár Tibor)

Gyuri bácsi közel százévesen is az egyik legnépszerűbb híresség az országban, Facebook-oldalát 336 ezren követik, ezzel pedig jó pár celebet maga mögé utasít.


– Az unokám informatikus-kertészmérnök. Megkapja a kéziratokat és nagyrészt ő kezeli az oldalt. Persze azért én is haladok a korral, manapság inkább e-mailezem, mint levelet írok. Régebben nagyon sok levelet kaptam, még szerelmet is vallottak nekem! Biztos nem tudták, mennyi idős vagyok.

Bálint gazda ma is ugyanolyan jó kedélyű, mint súlyos balesete előtt. Mint ismert, 2011-ben elgázolták a zebrán, és napokig kómában feküdt. A sebek már begyógyultak, a gázoló azonban a mai napig nem kért bocsánatot.

– Borda- és fejsérülésem is volt, eltört a lábam. Különböző sérülések borították a testem, de azt hiszem, lelkileg túltettem már magam a történteken. Az illető azóta sem kért bocsánatot. Ezt rossz néven veszem tőle, de már túltettem magam a történeteken. Ma már jobban vigyázok a zebrán. Megnyugtat, hogy nem éltem fölöslegesen: vannak utódaim, családom, egy nagyon szeretetre méltó feleségem. Semmi jogom panaszkodni: ami a sors könyvében meg van írva, azt végigélem és addig is próbálok alkotni valamit. Teremteni szeretnék, aztán békességben elmenni.

dr. Bálint György, Bálint Gazda ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Dr. Bálint György, Bálint gazda
(Fotó: Sáfár Tibor)

dr. Bálint György, Bálint Gazda ( Fotó_ Sáfár Tibor)

dr. Bálint György, Bálint Gazda
( Fotó_ Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek