EUR: 339,70 Ft
CHF: 319,18 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Külföld

Beszólt Donald Trumpnak a Harry Potter írónője!

Donald Trump amerikai elnökjelölt-aspiráns rosszabb, mint a Harry Potter könyvekből ismert Voldemort nagyúr – vélte J. K. Rowling, a nagysikerű könyvek szerzője a Twitter közösségi oldalon közzétett keddi bejegyzésében Trump Londonra és Párizsra tett megjegyzéseire reagálva.

Donald Trump ugyanis az MSNBC amerikai televíziócsatorna keddi műsorában többek között azzal indokolta korábbi kijelentését arról, hogy teljesen betiltaná a muzulmánok Egyesült Államokba történő beutazását, hogy Párizsban és Londonban olyan radikalizálódott negyedek vannak, ahova a rendőrök sem mernek bemenni, mivel életüket féltik.


Trump kommentjeit nyugati politikusok, közéleti személyiségek és a közösségi oldalak felhasználói is mélységesen elutasították, gyakran gúnyt űzve Trump megnyilvánulásaiból.

A londoni negyedekről tett kijelentésre Boris Johnson, az angol főváros polgármestere úgy reagált, hogy a milliárdos “tájékozatlan kommentje teljes és abszolút badarság”. Johnson közölte, örömmel körbevezetné Trumpot Londonban, hogy megmutassa a helyi rendőrség kiváló munkájának néhány példáját.


“A bűnözés fokozatosan csökken Londonban és New Yorkban egyaránt – s az egyetlen ok, amiért én nem mennék New York egyes részeire, az nem más, mint hogy valós kockázata lenne annak, hogy belefutok Donald Trumpba” – mondta.

Az angol főváros rendőrsége is reagált Trump kijelentésére, szintúgy meghívták egy eligazításra, hogy ismertessék vele London rendvédelmének valóságát.

Zac Goldsmith konzervatív törvényhozó, és London egyik polgármesterjelöltje a jövő évi választáson, az amerikai üzletember kijelentését “teljesen őrültnek” nevezte.

A kijelentést övező felháborodást a Quartz amerikai internetes lap sem hagyta szó nélkül. Írása szerint habár Trump nem engedné be a muszlimokat az Egyesült Államokba, vállalatai bevételeinek jelentős részét gazdag muszlimok, vagy muzulmánok támogatta üzletek adják. Ezt azzal indokolja a lap, hogy a milliárdos tulajdonában lévő Trump Tower nevű felhőkarcolóban, New Yorkban a Qatar Airways katari légitársaság bérel “vállalati kampuszt” legalább 2008 óta, az irodák bérleti díja pedig havi 19 ezer és 100 ezer dollár között (mintegy 5,5 és 29 millió forint között) mozog. Értesülések szerint a Trump Towerben a szaúdi királyi család egyes tagjai laktak, illetve vásároltak ingatlant, nem beszélve arról, hogy a milliárdos megfelelő díjért cserébe nevét adja egyebek közt dubaji ingatlanprojektekhez, például a Trump International Golf Clubhoz.

Kapcsolódó Cikkek