2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Külföld

Betiltották a karácsonyt! 5 év börtön jár érte

Élesen bírálta szerdán a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet Bruneit, amiért megtiltotta a karácsony ünneplését a muszlimoknak, akik akár ötévi börtönt is kaphatnak, ha megszegik a rendelkezést.

“Miért fél Brunei teljhatalmú diktátora a Mikulástól?” – kérdezte a Twitter közösségi portálon a HRW ázsiai részlegének igazgatóhelyettese. “A karácsony betiltása a muszlimok számára a vallás- és a lelkiismereti szabadság kirívó megsértése, amire nincs magyarázat” – fűzte hozzá Phil Robertson.


A kőolajban gazdag borneói szultanátus tavaly jelentette be először a tilalmat, miután bevezette az iszlám törvénykezést, a saríát. Idén december elején a Brunei Times című lapban aztán a vallási ügyek minisztériuma megerősítette a tilalmat, és leszögezte, hogy ötévi szabadságvesztést és 20 ezer dolláros pénzbírságot kaphat az, aki megszegi a törvényt. A tárca szerint a karácsony csak árthat a muszlim hívőknek.

A rendelkezés értelmében a helyi muszlimok nem használhatnak keresztény szimbólumokat, nem állíthatnak karácsonyfát, nem énekelhetnek karácsonyi énekeket és nem küldhetnek karácsonyi üdvözleteket.

A keresztények, akik az ország becslések szerint félmilliós lakosságának kilenc százalékát teszik ki, megünnepelhetik a karácsonyt, de csak privát körben.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek