2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Egyéb XVI.kerület

Börönte Márta: Nem szabad siettetni a gyászt

Börönte Márta  (Fotó: Máté Krisztián)

Börönte Márta evangélikus lelkész, mentálhigiénés szakember (Fotó: Máté Krisztián)

Börönte Márta evangélikus lelkésszel a Veled vagyok, fogom a kezed! című könyve kapcsán beszélgettünk a gyászról, az elengedésről és arról, miért érzünk − gyakran összezavarodva − egymás után örömet és fájdalmat, amikor szerettünktől búcsúzunk?

A mentálhigiénés szakember többek között arról is beszélt, hogy nemcsak a halottainkat, de egy elmúlt kapcsolatot is meg kell gyászolnunk ahhoz, hogy fel tudjuk dolgozni a veszteséget és tovább tudjuk élni az életünket.


– Az emberek többnyire nem az érzések szintjén, hanem fejből akarják feldolgozni a gyászt. Nem merik kimondani az érzéseiket Istennek, önmaguknak, a családnak – magyarázta Börönte Márta, az első evangélikus lelkésznő, aki képzett mentálhigiénés szakember és erőszakmentes kommunikációs tréner is.

– Ugyanakkor fontos, hogy a fájdalmat is merjük kimondani! A gyász szakaszai − a sokk, a kontrollált fázis, a regresszió és az újrakezdés − során a regresszió fázisában a leggyakoribb a visszaesés. – Ha a gyászoló állandóan azt hallja: Tedd túl magad rajta! Légy erős!, Az élet megy tovább!, Majd az idő mindent meggyógyít, bezárkózhat és nem mondja ki a fájdalmát. A gyászfeldolgozás folyamatának időt kell adni, nem szabad siettetni. John W. James−Russell Friedman szerzőpáros Gyógyulás a gyászból című könyvének stációi túlmutatnak a gyász szakaszain: egy olyan cselekvésközpontú gyakorlati módszert mutatnak be, amelynek segítségével  a rendezetlen érzelmi kapcsolatok rendeződnek, és az ebből adódó megkönnyebbülés, a terhektől való mentesülés is bekövetkezik. Ez már maga a gyász feldolgozása, amelyben meghatározó szerepe lehet a módszerből a beteljesítő levél megírásának.


Fontos, hogy elgyászoljunk mindent, aminek vége van. Akár egy párkapcsolatot, barátságot vagy egy munkahely elvesztését is. A gyász nem könnyű feladat, folyamatos érzelmi hullámzás, hiszen egy órán belül érezhetünk örömet és fájdalmat is.

– Egy asszony például, aki elveszítette a párját, és közben közös gyermeküket várja, egyszerre érezheti a boldogságot, amit a boldog emlékezés vált ki belőle, és a férj elvesztése miatti fájdalmat. Nehéz őszintén és nyitottan megélni az ellentmondásos érzéseket, mivel gyerekkorunktól úgy nevelnek, hogy ne mutassuk ki –világított rá egy konkrét példával a szakember, aki Veled vagyok, fogom a kezed! című könyvének zenei anyagához alkotótársától, Tagai Pétertől kapott támogató segítséget.

Kapcsolódó Cikkek